ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BIS: Η σκιά της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης εξακολουθεί να υπάρχει

17:03 - 06 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
BIS: Η σκιά της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης εξακολουθεί να υπάρχει
Οι παγκόσμιες αγορές επισκιάζονται από προβλήματα παρά μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, καθώς εντάσεις έχουν παρουσιαστεί στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία αξιολόγηση που δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements - BIS).

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση εντοπίζει μεταβλητές ισοτιμίες για το κινεζικό νόμισμα και τις αγορές ομολόγων και προσθέτει σε αυτά τις αβέβαιες επιπτώσεις του αυξανόμενου αισθήματος προστατευτισμού και του ισχυρού αμερικανικού δολαρίου σε κάποιες αναδυόμενες οικονομίες και αγορές.

«Τέτοιου είδους εντάσεις είναι απλά η πιο πρόσφατη υπενθύμιση μιας παγκόσμιας οικονομίας που παλεύει να βρει ασφαλή πορεία προς μια βιώσιμη, χωρίς οικονομική πίεση, ανάπτυξη», τόνισε ο Claudio Borio, ανώτατος οικονομολόγος στην BIS με έδρα στην Ελβετία.

 

«Με περισσότερους από έναν τρόπους, η μεγάλη σκιά της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης εξακολουθεί να κρέμεται από πάνω μας», πρόσθεσε.

Η έκθεση της τράπεζας σημειώνει ότι σε αντίθεση με τα χρόνια που ακολούθησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν οι παγκόσμιες αγορές σε γενικές γραμμές ακολουθούσαν η μία τα χνάρια της άλλης, οι πρόσφατες κινήσεις έχουν γίνει λιγότερο ομοιόμορφες.

 

Υπήρξαν «ξεκάθαροι νικητές» στις ΗΠΑ περιλαμβανομένων αμυντικών μετοχών, χρηματοοικονομικών εταιριών και άλλων του τομέα της μεταποίησης, σημείωσε η BIS.

 

«Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι αγορές πετρελαίου παρέμειναν σχετικά πιο αμετάβλητες στη διάρκεια αυτής της περιόδου», αναφέρει το κείμενο, προσθέτοντας ότι, παρότι οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές «ανέκαμψαν σημαντικά», η άνοδος «ήταν ανομοιόμορφη στις περιοχές. Πολλές αναδυόμενες οικονομίες «φαίνεται πως ‘’έμπλεξαν’’ μεταξύ των προοπτικών του εντεινόμενου προστατευτισμού και των οικονομικών επιπτώσεων ενός σημαντικά ισχυρότερου δολαρίου».

 

Το MarketWatch διευκρινίζει ότι η περίοδος που καλύπτει η μελέτη ήταν από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

«Η κατάρρευση των συσχετίσεων αποτελεί ισχυρή αντίθεση στο μεγαλύτερο μέρος της προ κρίσης εμπειρίας μας», ανέφερε ο Borio.

 

Σύμφωνα με την BIS, μία ακόμη αλλαγή στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι ότι εξαρτώνταν λιγότερο από τις κεντρικές τράπεζες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Στις εκθέσεις της, η εταιρία έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο οι αγορές να γίνουν υπερβολικά εξαρτημένες από τα λόγια και τις πράξεις των κεντρικών τραπεζιτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.