ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη/ "Βουτιά 3,34% ο "Nikkei"

14:28 - 05 Μαρ 2007 | Ειδήσεις
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το μαζικό sell off της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με παράγοντες - «αγκάθια» για την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών, όπως η ανησυχία για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ και η ισχυρή ισοτιμία του γεν έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματα και στην αγορά της Κίνας, μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού Wen Jiabao ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λήψη περαιτέρω μέτρων με στόχο τον περιορισμό της επένδυσης και του δανεισμού.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,86 % στις 6,002.60 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης Cac 40 σημειώνει πτώση 1.90 % στις 5,321,57 μονάδες. Μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 2,36 % καταγράφει ο Dax στη Φρανκφούρτη στις 6,447,19 μονάδες. 

Της πτώσης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ηγείται η μετοχή της Xstrata Plc και της BHP Billiton, λόγω της μείωσης των τιμών των μετάλλων στην Ασία, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινείται και η μετοχή της British Airways, μετά την ανακοίνωση για έναρξη συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις υπερ - ατλαντικές πτήσεις.

Απώλειες καταγράφουν ακόμη οι μετοχές της RioTinto, Anglo American Plc, EADS, Arcelor και Total, μετά την πτώση των τιμών των μετάλλων και του πετρελαίου, ενώ υποχώρηση της τάξης του 1,3% καταγράφει και η μετοχή της E.ON στα 95,14 ευρώ, καθώς και η μετοχή της Carrefour στα 50,91 ευρώ ( - 2,1%), με τους αναλυτές να υποβαθμίζουν τη σύσταση της τιμής στόχου σε neutral από outperform.

Αντίθετα, σε θετικό έδαφος κινείται η μετοχή της HSBC, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2006, η οποία παρουσίασε μικρή αύξηση 4,7% στα κέρδη.

Αντίθετα, κέρδη αποκομίζουν οι μετοχές της ιταλικής Enel, μετά από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική ανταγωνίστριά της, Ε.ΟΝ ενδέχεται να αγοράσει μετοχές της προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει στον αγώνα της για την εξαγορά της ισπανικής Endesa.

Ειδικότερα, οι μετοχές της Enel ενισχύονται κατά 1,5% στα 8 ευρώ.
«Είναι εμφανές ότι συνεχίζουμε να διανύουμε μια φάση διόρθωσης», αναφέρει ο Martin Slaney, επικεφαλής της GFT Global Markets στο Λονδίνο.

«Θα απέχω από την αγορά» ,αναφέρει ο AlejandroVelasco, αναλυτής της Banca Privada D'Andorra και προσθέτει ότι «με την πρώτη ευκαιρία, θα προχωρήσω σε ρευστοποιήσεις».

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Europe's Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κατά 5,6% από τότε που ξεκίνησε η … αντίστροφη μέτρηση, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε την χειρότερη επίδοση από το 2003.

Σημειώνεται ότι το γεν αναρριχήθηκε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ένα ισχυρότερο γιαπωνέζικο νόμισμα πλήττει το carry trade, το οποίο είχε επιτρέψει στους επενδυτές μέχρι τώρα να δανείζονται φθηνά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το παγκόσμιο κύμα «sell off» έχει οδηγήσει σε μείωση της κεφαλαιοποίησης των διεθνών αγορών κατά 2.3 τρισ. δολάρια.

Με απώλειες έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, διευρύνοντας τις παγκόσμιες απώλειες που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση περίπου 1,5 τρισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών στον κόσμο, λόγω των ανησυχιών ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί.

Συγκεκριμένα, ο Nikkei 225 υποχώρησε στις 16.642,25 μονάδες καταγράφοντας μείωση 3,34%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε διάστημα εννέα μηνών.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε απώλειες 3,27% στις 18.805,39 μονάδες. Τέλος, στη Νότιο Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση 2,71% στις 1.376,15 μονάδες.

Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές της Toyota, μετά την ανακοίνωση από τα υψηλά δύο ετών της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και της HSBC, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας, η οποία «παρέσυρε» τον δείκτη Hang Seng στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

Οι εν λόγω μετοχές επηρεάστηκαν αρνητικά και από την άνοδο του γιεν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών έναντι του δολαρίου.

«Η υποχώρηση των διεθνών κεφαλαιαγορών έκανε τους επενδυτές ευαίσθητους στην λήψη ρίσκων όσον αφορά τις επενδυτικές τους επιλογές», αναφέρει ο Masaaki Endo της Norinchukin Zenkyoren Asset Management στο Τόκι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.