ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ:Oι αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών απειλούν τη μέτρια ανάκαμψη

14:01 - 07 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
ΟΟΣΑ:Oι αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών απειλούν τη μέτρια ανάκαμψη
Η μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύει από τον οικονομικό εθνικισμό και τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, τόνισε ο ΟΟΣΑ μέσα από ανακοίνωσή του, προβλέποντας μικρή μόνο ανάκαμψη της ανάπτυξης.

Εκτιμά παράλληλα πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα τρέξει με ρυθμό 3,3% φέτος προτού φθάσει στο 3,6% το 2018, αμετάβλητη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις το Νοέμβριο.

 

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann, δήλωσε πως τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να απελευθερώσουν καταστροφική μεταβλητότητα στις αγορές για ορισμένους δανειστές, οδηγώντας ενδεχομένως το δολάριο υψηλότερα.

 

«Ο οικονομικός εθνικισμός είναι ένας πολύ μεγαλύτερος μπαλαντέρ, διότι δεν γνωρίζουμε πώς μεταφράζεται η γλώσσα σε πολιτική σε αυτό το σημείο», δήλωσε η Mann στο Reuters μετά από την επικαιροποίηση των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για τις μεγάλες οικονομίες.

 

Οι υποσχέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου στην προεκλογική του εκστρατεία να βάλει "την Αμερική πρώτα" στο εμπόριο, και οι φωνές του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα και το Μεξικό, προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

 

Αν και οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες που χρησιμοποιούν εθνικιστική ρητορική, η Mann δήλωσε πως ο ΟΟΣΑ είχε εκτιμήσει πως μια αύξηση 10% του κόστους εισαγωγής των ΗΠΑ θα οδηγούσε υψηλότερα και το κόστος εξαγωγών κατά 15%.
 

Επικαιροποιώντας τις τελευταίες εκτιμήσεις του για τις μεγάλες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος καθώς σταθεροποιείται η εγχώρια ζήτηση, υψηλότερα από το 2,3% στις τελευταίες της προβλέψεις από το Νοέμβριο.

 

Η αμερικανική ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8% το 2018, έναντι εκτιμήσεων το Νοέμβριο για 3%, καθώς οι υψηλότερες κυβερνητικές δαπάνες βοήθησαν να αντισταθμιστεί η επίδραση της ανόδου των επιτοκίων και του ισχυρότερου δολαρίου.

 

Με τη νομισματική πολιτική να είναι χαλαρή και με μερική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι σταθερή στο 1,6% φέτος και στο επόμενο έτος,

 

Στη Βρετανία, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από το 1,6% φέτος στο 1% το 2018. Το Νοέμβριο ο ΟΟΣΑ ανέμενε ανάπτυξη 1,2% το 2017.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 07 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.