ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε: Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας μας

21:26 - 07 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Σόιμπλε: Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας μας
Το γερμανικό πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα ανταγωνιστικών προϊόντων και δεν βασίζεται σε αθέμιτα πλεονεκτήματα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας τη σχετική κριτική από τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Μια εβδομάδα πριν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) στη Γερμανία, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει τους λόγους που οδήγησαν σε άλμα το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.


"Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι παράγουμε τα πλεονάσματα αυτά μέσω χειραγώγησης", ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. "Βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας" και στα επιτόκια του ευρώ, τα οποία διαμορφώνονται "ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", πρόσθεσε.


Πάγια θέση της Γερμανίας είναι ότι το ευρώ δεν επηρεάζεται από τις εθνικές κυβερνήσεις. Από την πλευρά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ενιαίο νόμισμα είναι "βαθιά υποτιμημένο", κάτι που δίνει στη Γερμανία ένα άδικο πλεονέκτημα. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σημείωσε νέο ρεκόρ το περασμένο έτος, ενώ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο σε υψηλό πέντε ετών.


"Νομίζω θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μια ανοιχτή συζήτηση με τη Γερμανία για τους τρόπους που θα μπορούσαμε να μειώσουμε το έλλειμμα εκτός των ορίων και περιορισμών που υποστηρίζουν ότι υπάγονται", δήλωσε τη Δευτέρα ο Peter Navarro, επικεφαλής του Εθνικού Εμπορικού Συμβουλίου. "Είναι ένα σοβαρό θέμα. Η Γερμανία είναι ένα από τα πιο δύσκολα εμπορικά ελλείμματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε".


Η Γερμανία εμφάνισε πλεόνασμα 310 δισ. δολ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το περασμένο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ερευνητικού ινστιτούτου Center for Economic Studies, αναφέρει το Bloomberg.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.