ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστασιάδης: Η Άγκυρα φταίει για το αδιέξοδο στο Κυπριακό

09:19 - 08 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Αναστασιάδης: Η Άγκυρα φταίει για το αδιέξοδο στο Κυπριακό
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης διέψευσε πως υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, ενώ κατηγόρησε για το αδιέξοδο στο Κυπριακό την Άγκυρα εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την ένταση στο Αιγαίο.

O κ. Αναστασιάδης στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, Ιστορίες, μίλησε για τη διαπραγμάτευση, για τα σημεία που έχει σημειωθεί πρόοδος και για τα κεφάλαια που παραμένουν ανοιχτά, καθώς και για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στο πολιτικό του μέλλον.

 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διέψευσε ότι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς στη Γενεύη. "Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά, είτε στο Μον Πελεράν, είτε αργότερα στη Γενεύη. Αντίθετα, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση - όταν λέω ελληνική κυβέρνηση, δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργό, εννοώ και τον (υπουργό Εξωτερικών) κ. Κοτζιά. Μπορεί οι αντιδράσεις του κ. Κοτζιά κάποια στιγμή να αναδύουν ή να δείχνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που τάχα τοποθετείται διαφορετικά - το αντίθετο. Υπήρξε πάντα αγαστή συνεργασία, στενότατη συνεργασία, με κοινή αντίληψη πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, με πραγματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα", ανέφερε.

 

Ο κ. Αναστασιάδης ερωτήθηκε και για την ένταση στο Αιγαίο με τις κινήσεις της Τουρκίας και απάντησε πως "θα ήμουν εκτός πραγματικότητας αν δεν με ανησυχούσε η ένταση στο Αιγαίο, διότι είναι επικίνδυνες τέτοιες συμπεριφορές".

 

Η πολιτική της Άγκυρας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης υπογραμμίζοντας πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μέχρι την τελευταίας ημέρα της θητείας του, τονίζοντας πως αν κάποιοι επείγονται για την εξεύρεση λύσης, αυτοί είναι οι Ελληνοκύπριοι.

 

«H επιρροή που ασκεί η Άγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού είτε και της οικονομικής εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που θα πρέπει να πω προκαλεί απογοήτευση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μην κρύβοντας και την προσωπική απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

 

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στα τέσσερα τουλάχιστον κεφάλαια χωρίς να αποκλείω και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο εδαφικό, με την έννοια της κατάθεσης χάρτη για πρώτη φορά από τουρκοκυπριακής πλευράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εάν ακολουθείτο η πορεία της προόδου που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους 18 μήνες, και δεν παρεμβάλλοντο από την Τουρκία αξιώσεις οι οποίες δεν είναι προς όφελος των Κυπρίων - είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων ιδιαίτερα - αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, πιστεύω ότι δεν υπήρχε σημαντική απόκλιση ή - αν θέλετε - δημιουργείτο η βάσιμη ελπίδα για να καταλήξουμε».

 

Η διχοτόμηση και το «βελούδινο διαζύγιο» δεν είναι λύση, είπε, επισημαίνοντας πως αποτελεί την χείριστη πλάνη η άποψη αυτών που λένε ότι λύση στο κυπριακό είναι η μη λύση.

 

Οι προσδοκίες για το μέλλον της Κύπρου είναι απεριόριστες, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως παραμένει αναμμένο ένα κερί της ελπίδας για την εξεύρεση λύσης και πως ο ίδιος δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την επανένωση του νησιού και την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 08 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.