ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NYT για capital-controls: Η Ελλάδα δεν είναι Ισλανδία

16:22 - 14 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
NYT για capital-controls: Η Ελλάδα δεν είναι Ισλανδία
Με την Ισλανδία και την άρση των capital controls εκεί συγκρίνουν οι New York Times την κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέροντας πως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στη χώρα μας θα παραμείνουν σε εφαρμογή στο ορατό μέλλον.

Η επιτυχία της Ισλανδίας αναφορικά με την ανάκαμψη των περιορισμών βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις προσπάθειες της Ελλάδας, η οποία χρησιμοποιεί το ευρώ και δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το δικό της νόμισμα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

 

Στο δημοσίευμα παράλληλα αναφέρεται πως η Ελλάδα συνεχίζει να παραπαίει από τη στιγμή που η Αθήνα επέβαλε τα capital controls το 2015, καθώς η χώρα έδειχνε να οδεύει προς την αποχώρηση από το ευρώ.

 

Κάποιοι από τους περιορισμούς έχουν χαλαρώσει, όμως κατά βάση αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ στο ορατό μέλλον. «Όσο η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σήμερα στο τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας σε επτά χρόνια, συνεχίζει να λειτουργεί υπό το βάρος του χρέους, οι αναλυτές δεν δίνουν πολλές ελπίδες ανάκαμψης».

 

Η Ισλανδία στον αντίποδα δεν διέθετε υπερβολικό δημόσιο χρέος, αν και επιχειρήσεις και ιδιώτες χρωστούσαν μεγάλα ποσά μετά την οικονομική κατάρρευση, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη αποπληρωθεί.

 

Οι Αρχές στην Ισλανδία υποχρέωσαν τους πιστωτές να αναλάβουν μέρος των ζημιών και μεταξύ άλλων, τα κορυφαία στελέχη της μεγαλύτερης τράπεζες που χρεοκόπησε, της Kaupthing Bank, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

 

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις παραγόντων της ισλανδικής αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες, με τα capital controls ήταν δύσκολο να πειστούν οι επενδυτές να φέρουν κεφάλαια στη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:09 - 14 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.