ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan:Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος

13:46 - 15 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
JP Morgan:Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος
Τρεις με τέσσερις φορές πρόκειται να αυξήσει η Fed τα επιτόκια της φέτος, όπως σχολίασε ο πρόεδρος της JPMorgan Chase, Jacob Frenkel μιλώντας στο CNBC.

Ο τραπεζίτης, μιλώντας από το συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) στη Φρανκφούρτη, εξήγησε ότι καθεμία από τις οικονομικές προϋποθέσεις που μελετά η Fed για να δικαιολογήσει την έναρξη της ανόδου των επιτοκίων, έχει πλέον απαντηθεί.

 

«Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ είναι πλέον πολύ πιο εύρωστη από πριν, το ποσοστό της ανεργίας είναι σε πολύ, πολύ χαμηλό επίπεδο, η σύνθεση της ανεργίας επίσης είναι υγιής, η διάρκεια της ανεργίας είναι μικρότερη. Και επίσης οι πληθωριστικές πιέσεις οδεύουν τώρα περισσότερο προς το στόχο 2% της Fed», υπογράμμισε ο Frenkel.

 

Ο επικεφαλής της διεθνούς τράπεζας επεσήμανε πως η άνοδος που προσδοκάται γι’ αυτό το μήνα θα πρέπει να ερμηνευθεί ως η πρώτη από πολλές τέτοιες κινήσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια μακροπρόθεσμη διαμόρφωση του επιπέδου των επιτοκίων.

 

«Είμαστε ακόμη πολύ κοντά στο μηδέν, ενώ η φυσιολογική διαμόρφωση είναι περίπου στο 3% ή παραπάνω (…) πρέπει να διαγράψουμε μια πορεία για να φτάσουμε εκεί», επεσήμανε.

 

«Δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε ως ένα και μοναδικό βήμα, πρέπει να το θεωρούμε ως ταξίδι, ως στρατηγική», πρόσθεσε.

 

Ο πρόεδρος της JPMorgan προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η διατήρηση ενός μη φυσιολογικού περιβάλλοντος επιτοκίων για πολύ καιρό, ενώ υπογράμμισε πως μέχρι του χρόνου αυτή την εποχή, τα αμερικανικά επιτόκια θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το τρέχον εύρος τους στο 0,25 με 0,50%.

 

«Η αργοπορημένη ομαλοποίηση έχει το τίμημά της, δημιουργεί στρεβλώσεις, επηρεάζει τις χρηματοοικονομικές αγορές, δίνει επιφανειακές, τεχνητές τονώσεις στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις, αντί για πραγματικές επενδύσεις. Εξάλλου, θέλουμε να δούμε οικονομική ανάπτυξη, θέλουμε να δούμε δημιουργία θέσεων εργασίας και αυτό θα γίνει μόνο αν υπάρχουν επενδύσεις σε εργοστάσια και εξοπλισμό», εξήγησε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.