ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμόγελα στην Ευρώπη απ'τη σαρωτική νίκη Ρούτε

09:43 - 16 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Χαμόγελα στην Ευρώπη απ'τη σαρωτική νίκη Ρούτε
Με ικανοποίηση αντιμετώπισε η Ευρώπη το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία αφού το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του αμφιλεγόμενου Γκέερτ Βίλντερς μπορεί να είδε τις έδρες του να αυξάνονται, ωστόσο οι επιδόσεις του δεν ανταποκρίθηκαν στους φόβους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν μια αντανάκλαση της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων με τα κόμματα του κατεστημένου, αλλά και την απόρριψη του εξτρεμισμού.

 

Με καταμετρημένο το 77,7% των ψήφων, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε, VVD, κερδίζει 33 έδρες (από 41 στις προηγούμενες εκλογές) συγκεντρώνοντας το 21,3% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το PVV του Γκέερτ Βίλντερς με 20 έδρες και ποσοστό 13,1%, με βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (15 έδρες και ποσοστό 10,1%). Ακολουθούν η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι κεντρώοι Δημοκράτες 66 με 19 έδρες για κάθε κόμμα. Συνολικά στη Βουλή περνούν 13 κόμματα.

 

Ρούτε: Τέλος στον κακής ποιότητας λαϊκισμό

 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είπε σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη: «Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά. Aπόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι».

 

Ο Ρούτε έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες.

 

Ο Βίλντερς, από την άλλη είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, "Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους".

 

Επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες

 

Τα συγχαρητήρια της έδωσε στο Μαρκ Ρούτε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τη νίκη του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

 

Στο πλαίσιο αυτό και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών» ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Συγχαρητήρια έστειλε στον κ. Ρούτε ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολαντ, λέγοντας πως η εκλογική του νίκη είναι νίκη κατά του εξτρεμισμού. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχαίρει θερμά τον Μαρκ Ρούτε για την ξεκάθαρη νίκη του κατά του εξτρεμισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Ολαντ.

 

Τι ισχύει στο ολλανδικό εκλογικό σύστημα

 

Στο ολλανδικό κοινοβούλιο υπάρχουν 150 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 76 έδρες για να σχηματίσει πλειοψηφία. Κανένα κόμμα δεν το έχει καταφέρει αυτό μόνο του στην Ολλανδία και η χώρα κυβερνάται από συνασπισμούς εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

 

Το εκλογικό σύστημα είναι απλή αναλογική σε μία μοναδική, πανεθνική εκλογική περιφέρεια -κάτι που σημαίνει πως οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει 0,67% της συνολικής εθνικής ψήφου έχει εξασφαλίσει μία έδρα.

 

Η ολλανδική πολιτική έχει σηματοδοτηθεί τις τελευταίες δεκαετίες από μια «βουτιά» στη στήριξη προς τα τρία κύρια κόμματα της κυβέρνησης, κόμματα της κεντροδεξιάς και της αριστεράς. Το ποσοστό τους από τη συνολική ψήφο έχει συρρικνωθεί από περίπου 80% στη δεκαετία του 1980, σε ένα προβλεπόμενο 40% φέτος.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:46 - 16 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.