ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Απίθανο ένα δημοψήφισμα στη Σκωτία πριν το Brexit

18:01 - 16 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Moody’s: Απίθανο ένα δημοψήφισμα στη Σκωτία πριν το Brexit
Τα συνολικό μακροπρόθεσμο οικονομικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ισχυρό στις αρχές του 2017, σχολιάζει σε σχετική του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, κάνοντας λόγο για ένα «μέτριο και διαχειρίσιμο» πιστωτικό αντίκτυπο του Brexit για τη χώρα. «Βέβαια, υπάρχει αυξημένο ρίσκο αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», σημειώνει η Moody’s, εννοώντας μία μη πρόσβαση του νησιού στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οικονομική δραστηριότητα στη Βρετανία και οι τιμές ακινήτων συνέχισαν να αναπτύσσονται με ρυθμό ίδιο με αυτόν της τελευταίας 5ετίας, ωστόσο οι συνολικές επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, για να σταθεροποιηθούν στα τέλη του έτους. 


Αφού επισημάνει πως πλέον, μετά τις σχετικές εγκρίσεις από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων, η Theresa May είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισσαβόνας) για να εκκινήσει τις διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών, η Moody’s εκτιμά ότι η Nicola Sturgeon (πρώτη υπουργός της Σκωτίας) δε θα διοργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μέχρι και την ολοκλήρωση του Brexit, καθώς χρειάζεται τη σχετική έγκριση και από τη βρετανική κυβέρνηση.


Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεσή της για το νησί, η Moody's εξέφραζε την απαισιοδοξία της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει την πρόσβαση στην ενιαία χρηματοοικονομική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης τόνιζε ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς αγαθών και υπηρεσιών. 
Να επισημανθεί σε αυτό το σημείο πως το Λονδίνο είναι το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, ενώ εκεί εκκαθαρίζονται καθημερινώς και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές. 


Όπως ανέφερε η Moody’s, το βρετανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό μόλις 0,6% το 2017, ενώ αποτιμά θετικά την πτώση στην ανεργία, την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την αυξημένη χορήγηση δανείων. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.