ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Μειώθηκαν οι εξαγωγές τον Ιανουάριο

14:12 - 17 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Ευρωζώνη: Μειώθηκαν οι εξαγωγές τον Ιανουάριο
Οι εξαγωγές από την ευρωζώνη μειώθηκαν τον Ιανουάριο ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν, δημιουργώντας αμφιβολίες και για άλλους δείκτες που κάνουν λόγο για ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης στις αρχές του έτους.

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει αναπτυχθεί από το μέσον του 2013, αλλά με ήπιο ρυθμό που έχει αφήσει την ανεργία σε υψηλό επίπεδο και τον πληθωρισμό αδύναμο.


Σύμφωνα με την Eurostat, οι εξαγωγές αγαθών από την ευρωζώνη μειώθηκαν 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 4,1%.

 

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης μειώθηκε στα 15,7 δισ. ευρώ από τα 23,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

 

Χωρίς την εποχική προσαρμογή, η ευρωζώνη εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα 600 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας πλεόνασμα 4,8 δισ. ευρώ στον αντίστοιχο μήνα του 2016.

 

Η πτώση των εξαγωγών δεν είναι η πρώτη εξέλιξη που υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης ίσως να μην κερδίσει έδαφος στο α΄ τρίμηνο, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν απροσδόκητη πτώση τον Ιανουάριο.

 

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων θα αποδυναμώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες φέτος, από τη στιγμή που οι μισθοί δεν αναμένεται να αυξηθούν αρκετά γρήγορα ώστε να αντισταθμίσουν την απώλεια της πραγματικής αγοραστικής δύναμης.

 

Ενώ οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μπορούν να είναι ευμετάβλητες από μήνα σε μήνα, η πτώση του Ιανουαρίου στις εξαγωγές είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. Η μείωση των εξαγωγών αποδίδεται κυρίως στη Γαλλία, όπου οι πωλήσεις σε αγοραστές εκτός ευρωζώνης μειώθηκαν 19,7% σε μηνιαία βάση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.