ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς απόρριψη του προστατευτισμού το ανακοινωθέν των G20

20:14 - 18 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Χωρίς απόρριψη του προστατευτισμού το ανακοινωθέν των G20
Χωρίς απόρριψη του προστατευτισμού ήταν η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών των G20, σύμφωνα με το CNBC και το Reuters, καθώς δεν επετεύχθη μια συμφωνία ενίσχυσης του ελεύθερου εμπορίου το Σάββατο.

Η σύνοδος των G20 έλαβε χώρα στο Baden Baden της Γερμανίας

 

Αν και έκαναν μόνο μια συμβολική αναφορά για την ανάγκη να ενισχυθεί η συμβολή του εμπορίου στην οικονομία, οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των 20 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου πήραν... διαζύγιο από μια παράδοση δεκαετιών, που είχε ως επίκεντρο την απόρριψη του προστατευτισμού και την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου.

 

Σε μια ακόμη σύγκρουση των ΗΠΑ με τη διεθνή κοινότητα, οι οικονομικοί επικεφαλής της G20 υποχώρησαν σε μια δέσμευση για την υποστήριξη χρηματοδότησης της κλιματικής αλλαγής, κάτι αναμενόμενο μετά τον χαρακτηρισμό της "πλάνης" που απέδωσε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στην κλιματική αλλαγή.

 

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου, οι παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες ανέφεραν πως οι ΗΠΑ κράτησαν έξω από τις συνομιλίες σημαντικά θέματα, πως ήταν απρόθυμες να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία με τους υπόλοιπους και, τελικά, ότι τορπίλισαν μια συμφωνία που κανονικά έπρεπε από κοινού να συνυπογράψουν όλοι οι συμμετέχοντες. Ο Trump έχει ήδη κάνει πίσω από μια εμπορική συμφωνία-κλειδί και έχει προτείνει την επιβολή ενός νέου φόρου στις εισαγωγές με την αιτιολογία πως ορισμένες εμπορικές σχέσεις πρέπει να αναδιατυπωθούν προκειμένου να γίνουν πιο δίκαιες για τους Αμερικανούς εργαζομένους.

 

Οι οικονομικοί ηγέτες της G20, ωστόσο, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να απέχουν από την ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματος, μια βασική συμφωνία για την οποία οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί, καθώς ορισμένοι από τους εμπορικούς εταίρους της χρησιμοποιούν τεχνητά υποτιμημένο νόμισμα για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στο εμπόριο.

 

Mnuchin: Δεν θέλουμε "πόλεμο" εμπορίου

 

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, ο οποίος εκπροσώπησε τον Donald Trump στην πρώτη σύνοδο G20 της θητείας του, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν σε "πόλεμο" εμπορίου, αλλά πως το εμπόριο πρέπει να γίνει δικαιότερο, ένας σαφής υπαινιγμός στο μεγάλο εμπορικό έλλειμμα με βασικά μέλη της G20, όπως η Γερμανία και η Κίνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.