ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ: Δεν συμφέρει κανέναν ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ

22:10 - 18 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Γιούνκερ: Δεν συμφέρει κανέναν ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ
Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη δεν θα ήταν καλός για καμία από τις δύο πλευρές, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση της Bild am Sonntag αν η Ευρώπη μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γιούνκερ είπε: "Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης ούτε των ΗΠΑ".

 

Ο Γιούνκερ είπε πως τα σχόλια της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προστατευτισμού πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και επίσης ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία.

 

Την Πέμπτη (προχθές) ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είπε πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εμπορικούς πολέμους, αλλά συγκεκριμένες εμπορικές σχέσεις χρειάζεται να επανεξεταστούν για να γίνουν πιο δίκαιες για τους αμερικανούς εργαζομένους.

 

Ο Γιούνκερ είπε πως χαίρεται που θα συναντηθεί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε την Τρίτη και πρόσθεσε: "Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ιαπωνία φέτος".

 

Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την Ιαπωνία ότι εκμεταλλεύεται το αδύναμο γεν για να δώσει στις εξαγωγές της αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα. Παρομοίως, ο ανώτατος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα "χοντρά υπερτιμημένο" ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.