ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί την Κίνα

16:54 - 21 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Πιθανόν θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας φέτος στο 6,5% και περαιτέρω στο 6,3% το 2018, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, στις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις του που δημοσιοποίησε σήμερα για την Κίνα, ενώ προειδοποίησε επίσης για το αυξανόμενο χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων.

«Σε ό,τι αφορά το ρίσκο, πιστεύουμε ότι στο εσωτερικό της χώρας ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η συσσώρευση και ο ταχύς ρυθμός αύξησης των πιστώσεων σε ό,τι αφορά το τραπεζικό και το σκιώδες τραπεζικό σύστημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αλβάρο Σάντος Περέιρα, διευθυντής του τμήματος μελετών στη Διεύθυνση Οικονομικών του ΟΟΣΑ. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό».

 

Το χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων της Κίνας ανέρχεται περίπου στο 175% του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα στις αναδυόμενες οικονομίες αγοράς, δήλωσε ο ίδιος, με το 75% αυτού να αφορά κρατικές επιχειρήσεις.

 

Σύμφωνα με τις έκθεση, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι στην Κίνα αυξάνονται λόγω των χρεωμένων επιχειρήσεων, των αυξανόμενων μη τραπεζικών δραστηριοτήτων και της τεράστιας υπερβάλλουσας δυναμικότητας.

 

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για το 2017 συμβαδίζει με το στόχο της κινεζικής κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6,5% φέτος έναντι του περυσινού εύρους του 6,5-7%. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% το 2016, το χαμηλότερο εδώ και 26 χρόνια.

 

Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υψηλή «αλλά μετριάζεται σταδιακά και με κατάλληλο τρόπο καθώς ο πληθυσμός γερνά και η οικονομία βρίσκει εκ νέου την ισορροπία της από τις επενδύσεις στην κατανάλωση», αναφέρεται στην έκθεση.

 

Ο όγκος εξαγωγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% φέτος και κατά 3,3% τον επόμενο χρόνο, συγκριτικά με αύξηση κατά 2,3% το 2016. Ο όγκος εισαγωγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,7% φέτος και 6,0% το 2018, από αύξηση κατά 8,6% το 2016.

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία χρειάζεται περισσότερη καινοτομία, επιχειρηματικότητα, αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση και μεταρρύθμιση του κρατικού τομέα, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

 

Στην έκθεση δεν υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στην απειλή του αυξανόμενου προστατευτισμού από τις ΗΠΑ αλλά σημειώνεται ότι ο προστατευτισμός από κάποιους εμπορικούς εταίρους θα πλήξει τις κινεζικές εξαγωγές. Ωστόσο, αναφέρεται ότι η Κίνα μπορεί να το μετριάσει αυτό υπογράφοντας συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλους εταίρους.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.