ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοταχώς για νέο δημοψήφισμα η Σκωτία

11:56 - 22 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Ολοταχώς για νέο δημοψήφισμα η Σκωτία
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον αναμένεται σήμερα να κερδίσει την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση, παρά την αντίθεση του Λονδίνου.

Οι βουλευτές πρόκειται να στηρίξουν την έκκληση της Στέρτζον για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος κατά τη σημερινή ψηφοφορία έπειτα από δυο ημέρες συζήτησης στο αποκεντρωμένο κοινοβούλιο.

 

Η Στέρτζον επέμεινε ότι το μέλλον της Σκωτίας θα πρέπει να αποφασιστεί από τους πολίτες που ζουν εκεί και όχι «να μας επιβληθεί».

 

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας επιθυμεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου ή την άνοιξη του 2019, αλλά η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει την κίνηση αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

 

«Δεν το θεωρώ σωστό ούτε δίκαιο. Το μέλλον της Σκωτίας δεν θα πρέπει να μας επιβάλλεται, θα πρέπει να είναι επιλογή του λαού της Σκωτίας». Η απόπειρα του Λονδίνου να μπλοκάρει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος «κινδυνεύει να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία».

 

Η ίδια είπε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει διατυπώσει μια σειρά από συμβιβαστικές προτάσεις με στόχο την προστασία της Σκωτίας από τις «επιπτώσεις» του Brexit.

 

Και επέμεινε ότι «αν κάποια από αυτές τις προτάσεις είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα κάναμε σήμερα αυτή τη συζήτηση».

 

Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των Πρασίνων της Σκωτίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης γεγονός που θα του χαρίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να επικρατήσει επί των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών, Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.