ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Ο προστατευτισμός ευθύνεται για την αύξηση των εμπορικών ελλειμμάτων

15:48 - 22 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Ο προστατευτισμός ευθύνεται για την αύξηση των εμπορικών ελλειμμάτων
Ο προστατευτισμός στις εμπορικές πολιτικές μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία για την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος μιας χώρας, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G20, στη οποία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη δέσμευσή τους για ανοικτό εμπόριο –όπως φάνηκε στο ανακοινωθέν της συνόδου.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να μειώσει το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα, έχει προτείνει μια σειρά μέτρων προστατευτισμού, όπως η επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές.

 

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι παράλληλα να επανεξεταστούν ορισμένες εμπορικές σχέσεις, περιλαμβανομένων αυτών με βασικούς εταίρους όπως η Γερμανία και η Κίνα.

 

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης της ΕΚΤ θεωρούν πως αυτό που απαιτείται είναι το αντίστροφο. Υποστηρίζουν πως η απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου και η εισαγωγή φθηνότερων ενδιάμεσων προϊόντων βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προβάδισμά τους έναντι των διεθνών ανταγωνιστών και αυξάνοντας τις εξαγωγές της χώρας.

 

«Η υιοθέτηση πολιτικών που διευκολύνουν την καινοτομία και μειώνουν τα εμπόδια προστατευτισμού ίσως βοηθήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας», αναφέρεται στη μελέτη σύμφωνα με το Reuters.

 

«Οι πολυμερείς πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την εμπορική και χρηματοοικονομική απελευθέρωση μπορεί επίσης να μειώσουν τις εξωτερικές ανισορροπίες μιας οικονομίας».

 

«Η συμμετοχή στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας μπορεί να δώει σε μια οικονομία ένα προσωρινό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της», σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΚΤ.

 

Η έρευνα φαίνεται επίσης να απορρίπτει τον ισχυρισμό της αμερικανικής κυβέρνησης πως οι χώρες με μεγάλα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών ενδέχεται να χρησιμοποιούν άδικες πρακτικές στο εμπόριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.