ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κρυφοί κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας

11:14 - 24 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Οι κρυφοί κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας
Η εικόνα του χρηματοοικονομικού τομέα της Κίνας δημιουργεί πολλές ανησυχίες στα διεθνή χρηματοπιστωτικά fora, ειδικά λόγω της μεγάλης διείσδυσης που παράλληλα επιχειρείται σε επιχειρήσεις κι επενδύσεις ειδικά στην Ευρωζώνη και φυσικά την Ελλάδα.

Ο φόβος έχει να κάνει με ένα ιδιότυπο «παρατραπεζικό» σύστημα, με μικρά πιστωτικά ιδρύματα, που αναπτύσσεται ραγδαία στην Κίνα. Μιλώντας στο Reporter.gr στελέχη από το χώρο του banking με διεθνή εμβέλεια τονίζουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μπορεί να πυροδοτήσει ένα καταστροφικό ντόμινο σε κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που συγκεντρώνονται για τις επενδύσεις αυτές, προέρχεται από το αμφίβολης βιωσιμότητας παρατραπεζικό σύστημα της Κίνας.

 

Επίσης στην Κίνα, παρατηρείται μια απότομη επέκταση των προϊόντων διαχείρισης πλούτου, μια επέκταση που σύμφωνα με αναλυτές κρύβει πολλούς κινδύνους, λόγω της μικρής τους διάρκειας και της πολύ μεγάλης διείσδυσής τους σε μικροεπενδυτές. Πολλοί φοβούνται ότι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας κρέμεται από μια κλωστή, δημιουργώντας ανησυχία ότι ένα τεράστιο δίκτυο επενδυτικών σχημάτων, μερικά από τα οποία είναι γνωστά στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας και τουλάχιστον αξιοπιστίας.

 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πρόταση του αρμόδιου τμήματος της Κομισιόν, την οποία δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, οι ξένες επενδύσεις της Κίνας στην ΕΕ μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Αναφέρεται δε ότι έχουν “πολιτικά κίνητρα”. Σε πρόσφατα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου, αναφέρεται ότι ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ - Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- έχουν ήδη ζητήσει από την Επιτροπή να επισπεύσει τη δράση της για να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή.

 

Με το σχέδιο αυτό, η ΕΕ θα έχει τη δικαιοδοσία να διενεργεί λεπτομερή έλεγχο στις "επενδύσεις στην ΕΕ που έχουν στρατηγική σημασία από οικονομική άποψη και από άποψη ασφαλείας". Στις σκέψεις είναι να γίνει μια νέα ευρωπαϊκή αρχή προκειμένου να αξιολογεί τις ξένες επενδύσεις, αν και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει καθώς μπορεί να ενταχθεί στη διελκυστίνδα του πολέμου που ξεκινάει στο τρίγωνο Ουάσιγκτον – Βερολίνο – Πεκίνο.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.