ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Σε υψηλό εξαετίας ο PMI μεταποίησης το Μάρτη

11:23 - 03 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Ευρωζώνη: Σε υψηλό εξαετίας ο PMI μεταποίησης το Μάρτη
Mε δυσκολία ανταποκρίθηκαν οι μεταποιητικές μονάδες της ευρωζώνης στη ζήτηση τον περασμένο μήνα, παρά την αύξηση της δραστηριότητάς τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit.

Στο 56,2 αυξήθηκε το Μάρτιο ο τελικός δείκτης PMI μεταποίησης του IHS Markit για την ευρωζώνη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, έναντι του 55,4 τον Φεβρουάριο, όσο ήταν και η αρχική εκτίμηση.

 

Άνοδο κατέγραψε και ο δείκτης παραγωγής ενώ κινήθηκε κοντά σε υψηλό εξαετίας, στο 57,5 από 57,3 τον προηγούμενο μήνα, καλύτερα από την αρχική εκτίμηση για διαμόρφωση του δείκτη στο 57,2.

 

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του IHS Markit, η μεταποίηση της ευρωζώνης πάει καλά καθώς εισερχόμαστε στην Άνοιξη, όμως από την άλλη δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα υπό τη μορφή καθυστερήσεων στις προμήθειες και αυξανόμενου κόστους, τονίζοντας πως υπάρχει πρόβλημα στην ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση.

 

Ο υποδείκτης που μετρά τους χρόνους παράδοσης μειώθηκε στο 41,9 από 43,9, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011, ενώ οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν παρά την αύξηση των τιμών με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011.

 

Οι ενδείξεις επιτάχυνσης της μεταποιητικής δραστηριότητας και της αύξησης των τιμών  εκτιμάται πως θα τύχουν θετικής υποδοχής από την ΕΚΤ, η οποία για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.