ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιο σοκ για την επίθεση με χημικά στη Συρία

22:14 - 04 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Παγκόσμιο σοκ για την επίθεση με χημικά στη Συρία
Δεκάδες άνθρωποι - μεταξύ των οποίων και παιδιά - έχασαν τη ζωή τους, σήμερα, στη βορειοδυτική Συρία, σε μια επίθεση, για την οποία υπάρχουν οι υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Χαν Σεϊχούν, μια περιοχή στα νότια της επαρχίας του Ιντλίμπ και φαίνεται να είναι μία από τις πιο πολύνεκρες χημικές επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα στη Συρία τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν διάφορες οργανώσει ακτιβιστών.


Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους, ανάμεσά τους 11 παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ για βαρύτερο απολογισμό έκανε λόγο η Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μια συμμαχία οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία. Όπως αναφέρει, συγκεκριμένα, οι επιδρομές είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ενώ άλλοι 400 αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα, ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την ΕΟΙΠ.

 

Σύμφωνα με την ΕΟΙΠ, αρχικά επλήγη το χωριό Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ιντλίμπ, πριν στοχοποιηθούν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο αλ Ράχμα. "Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30", ανέφερε η ΕΟΙΠ. "Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα", σύμφωνα με την ίδια.


Ευθύνες στο συριακό καθεστώς


Η επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε από συριακά κυβερνητικά αεροπλάνα και καταδικάστηκε από τους ηγέτες παγκοσμίως.


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει την "κύρια ευθύνη" για τη "χημική" επίθεση κατά του προπυργίου Σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.


Αλλά και ο Λευκός Οίκος επέρριψε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να "καταδικαστεί" και "δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο".


"Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης", έκρινε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. "Ο (πρώην) πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια "κόκκινη γραμμή"", η οποία θα ήταν η χρήση χημικών όπλων, αλλά κατόπιν "δεν έκανε τίποτα", συμπλήρωσε ο Σπάισερ.


Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας απέφυγε να πει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση. Ωστόσο, δήλωσε πως ο ρεπουμπλικάνος συζήτησε νωρίτερα με την ομάδα του για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το ζήτημα.


Για το θέμα συζήτησαν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.
Η διπλωματία της Τουρκίας έκρινε ότι οι εικόνες και οι πληροφορίες από την επαρχία Ιντλίμπ δείχνουν πως η συριακή κυβέρνηση διέπραξε μια επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων, μια ενέργεια που η Άγκυρα χαρακτήρισε σαφή παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Διαψεύδει ο συριακός στρατός


Ο στρατός της Συρίας διέψευσε, πάντως, ότι ευθύνεται για την επίθεση.


"Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν σήμερα", αναφέρει ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.


Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο συριακός στρατός "ουδέποτε χρησιμοποίησε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία" της Συρίας χημικά όπλα και "δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον".


Ο συριακός στρατός υποστήριξε σήμερα ότι είναι οι αντάρτες αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία. "Οι τρομοκρατικές οργανώσεις και εκείνοι οι οποίοι τις υποστηρίζουν φέρουν την ευθύνη για τη χρήση χημικών και τοξικών ουσιών και αδιαφορούν για τις ζωές των αθώων αμάχων", τόνισε η διοίκηση των συριακών ένοπλων δυνάμεων στην ανακοίνωση που μετέδωσε το SANA.


Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει αύριο


Η "φρικιαστική" επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ που διαπράχθηκε σήμερα έγινε "εξ όσων αντιλαμβανόμαστε από αέρος", δήλωσε, από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για να απαιτήσει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.


Η επίθεση αυτή "ήταν φρικιαστική" και "ζητάμε, και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτή, ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρη ταυτοποίηση, απόδοση ευθυνών, λογοδοσία", είπε ο ντε Μιστούρα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Συρίας.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητήσει την επίθεση με τοξικά αέρια στη Συρία.


"Προφανώς ανησυχούμε πολύ για το τι συνέβη με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και για αυτό θα συνεδριάσουμε εκτάκτως αύριο το πρωί" δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, μιλώντας στους δημοσιογράφους.


Οι ΗΠΑ ασκούν αυτόν τον μήνα την προεδρία του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Τη σύγκληση του ΣΑ ζήτησαν οι Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μια επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία ανακοίνωσε πως άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία όσον αφορά τις καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και της επίθεσης λίγο αργότερα σε ένα νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.


Σε μια ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή δεκάδων αμάχων, η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση χημικών όπλων, όπως και η εσκεμμένη στοχοθέτηση ιατρικών εγκαταστάσεων, "συνιστούν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου".


"Είναι επιτακτικό οι δράστες τέτοιων επιθέσεων να κατονομάζονται και να λογοδοτούν", τονίζει ακόμη η ανεξάρτητη επιτροπή αυτή, της οποίας ηγείται ο Πάουλου Πινιέιρου, ένας βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας.


Η επιτροπή προσθέτει πως "διεξάγει αυτή τη στιγμή έρευνα" για την επίθεση αυτή με "χημικά όπλα".

 

Ανησυχεί ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων


Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξέφρασε την "έντονη ανησυχία" του μετά την επίθεση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι "ανησυχεί έντονα για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα" που σημειώθηκε στο Χαν Σεϊχούν, μια περιοχή στα νότια της επαρχίας του Ιντλίμπ". Προς το παρόν, ο Οργανισμός "συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες από όλες τις διαθέσιμες πηγές" και θα ανακοινώσει στη συνέχεια τα συμπεράσματά του. "Ο ΟΑΧΟ καταδικάζει κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και αν γίνεται, σε οποιοδήποτε μέρος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες", πρόσθεσε.


Ο Οργανισμός, στον οποίο ο ΟΗΕ έχει αναθέσει την καταστροφή των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο, έχει αναλάβει επίσης να ερευνήσει παρόμοιες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το 2013. Στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις με τοξικά αέρια που διαπράχθηκαν από τις αρχές του έτους. Εξετάζει επίσης "περισσότερες από 20" καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2016, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, ο Αχμέτ Ουζουμτζού, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Μια αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχει διαπιστώσει ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χλώριο το 2014 και το 2015 και ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση αερίου μουστάρδας το 2015. Η συριακή κυβέρνηση διαψεύδει ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στον πόλεμο που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 310.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.