ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλο προβάδισμα για το "Ναι" στα πρώτα αποτελέσματα στην Τουρκία

17:55 - 16 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Μεγάλο προβάδισμα για το "Ναι" στα πρώτα αποτελέσματα στην Τουρκία
Προβάδισμα κατά 63,4% καταγράφει το "Ναι", έναντι του "Όχι" που λαμβάνει 36,6%, με καταμετρημένο το 23,8% των ψήφων στην Τουρκία, έπειτα από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα, σύμφωνα με συνεχή ενημέρωση από τη Yeni Safak.

Το "Όχι" έχει προβάδισμα κυρίως στις κουρδικές περιοχές, ενώ το υπόλοιπο της χώρας σε συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει το "Ναι".


Παρόμοια είναι η εικόνα των ψήφων και για τους Τούρκους της διασποράς. Σύμφωνα πάντα με τη Yenisafak, στο 3,1% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, το "Ναι" συγκεντρώνει 53,4% και το "Όχι" 46.6%.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες. Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00.


Σύμφωνα με το δίκτυο Cnn turk, η συμμετοχή στο σημερινό δημοψήφισμα εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στο 90%.

 

Ερντογάν:Το δημοψήφισμα είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας


Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


"Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκώμενη επιλογή" είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια "συνήθης" εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

 

"Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός", είπε σήμερα ο Ερντογάν και πρόσθεσε: "Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ" Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.

 

Kilicdaroglu: Θα κριθεί η μοίρα της χώρας


Το σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει "τη μοίρα της Τουρκίας" δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αφού ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Άγκυρα.


"Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία η μοίρα της Τουρκίας. Όλοι οι συμπολίτες μας θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν υπεύθυνα" είπε ο Κιλιντσάρογλου.

 

Γιλντιρίμ: Η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή

 

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε αφού ψήφισε στη Σμύρνη πως "η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή", όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

 

Πιθανό και δεύτερο δημοψήφισμα, αν νικήσει το "όχι"


Ανώτατος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο Mehmet Ucum, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας και δεύτερου δημοψηφίσματος σε περίπτωση που επικρατήσει το "όχι".

 

Ο Ucum, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ανέφερε: "Δεν πιστεύω ότι το μοντέλο που προτείνουμε υστερεί, αλλά, αν κριθεί ότι υστερεί, ίσως προσφύγουμε πάλι στον λαό".

 

"Θα μπορούσε να συζητηθεί νέο δημοψήφισμα", πρόσθεσε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι, εάν επικρατήσει το "όχι", ουδείς θα μπορεί να πει ότι "το υφιστάμενο σύστημα είναι καλό και θα πρέπει να διατηρηθεί".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.