ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο...μυαλό της Τερέζα Μέι-Τι κερδίζει με το τέχνασμα των εκλογών

08:21 - 19 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Στο...μυαλό της Τερέζα Μέι-Τι κερδίζει με το τέχνασμα των εκλογών
Αν και στο παρελθόν η Τερέζα Μέι είχε επανάλαβει πολλές φορές πως δεν προτίθεται να κάνει πρόωρες εκλογές, τελικά αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να οδηγήσει τη Βρετανία στις κάλπες.

Στο διάγγελμά της η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, την οποία όπως αποκάλυψε πήρε στη διάρκεια μίας εκδρομής στην Ουαλία, λίγο πριν το Πάσχα.

 

Η Μέι κατηγόρησε λοιπόν την αντιπολίτευση πως υπονομεύει τη σταθερότητα, δεν στηρίζει τις κεντρικές επιλογές σχετικά με το πώς θα πραγματοποιηθεί το Brexit και επέλεξε τις εκλογές για να σταθεροποιήσει την κατάσταση.

 

Αυτό που δεν είπε, αλλά από τα λεγόμενά της εννοείται, είναι πως βλέπει μία εξαιρετική ευκαιρία να σταθεροποιήσει όχι τη χώρα, αλλά την κυβέρνησή της. Έχοντας ουσιαστικά πάρει το... δαχτυλίδι από τον ηττημένο του δημοψηφίσματος, Ντέιβιντ Κάμερον, η Μέι έχει τώρα την ευκαιρία να γίνει "κανονική Πρωθυπουργός".

 

Και φυσικά οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν δυνατό να μην τη δελεάσουν...

 

Έρευνα του ICM που δημοσιεύτηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το διάγγελμα των εκλογών δίνει στους Συντηρητικούς προβάδισμα 18 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών, την ώρα που άλλες δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας κατέγραφαν προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος άνω του 20%.

 

Παράλληλα, τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι οι Συντηρητικοί της Μέι έχουν πιθανότητες 80% να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία στη νέα βουλή ενώ οι Εργατικοί μόλις ένα 2%.

 

Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα σκηνικό που είναι δύσκολο κάποιος πολιτικός να αγνοήσει.

 

Οι πιθανότητες είναι μαζί της και εκτός απροόπτου με το να προκηρύξει τις εκλογές τον Ιούνιο, η Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων εντός της Βρετανίας, αλλά και πολύ χρόνο, καθώς οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2022.

 

Ακόμα λοιπόν κι αν το Brexit δεν κυλήσει όσο ομαλά θα ήθελε, θα έχει το χρόνο για διορθωτικές κινήσεις, μέχρι να ξανακριθεί στην κάλπη από τον βρετανικό λαό.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.