ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Η παγκόσμια οικονομία απειλείται απ'τον προστατευτισμό στο εμπόριο

16:43 - 20 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Reuters: Η παγκόσμια οικονομία απειλείται απ'τον προστατευτισμό στο εμπόριο
Aνοδικά κινείται η παγκόσμια οικονομία την ώρα που ο πληθωρισμός επιτέλους αυξάνεται, αναφέρουν οικονομολόγοι που έδωσαν το παρών σε έρευνα του Reuters. Η θετική αυτή εξέλιξη ωστόσο απειλείται από τον προστατευτισμό στο εμπόριο.

Οι αναλυτές οδηγούνται στις αισιόδοξες προβλέψεις εξαιτίας των θετικών στοιχείων για τη μεταποίηση και το εμπόριο σε κάποιες μεγάλες οικονομίες, αλλά και των αναβαθμισμένων προβλέψεων του ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

 

«Για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, όλες οι βασικές οικονομίες φαίνεται να αναπτύσσονται συγχρονισμένα», είπε ο Ατζάι Ρατζαντχίακσα, επικεφαλής ανάλυσης στην Barclays.

 

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 500 οικονομολόγοι στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική, υποδηλώνοντας, ωστόσο, ότι διατηρούνται οι ανησυχίες για τον εθνικισμό στο εμπόριο.

 

Αναφορικά με την οικονομία στο σύνολό της η έρευνα αποκάλυψε αναβαθμισμένες ή έστω αμετάβλητες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες προβλέψεις για την ανάπτυξη καθώς και οριακά αυξημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες.

 

Ο προστατευτισμός που καταγράφεται ξεπερνά τα σύνορα της Ουάσιγκτον. Σε όλο τον κόσμο παρατηρείται ενίσχυση του εθνικιστικού κλίματος, από την περυσινή ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit έως τους διάφορους υποψηφίους στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα είναι σταθερός παρά τις ενδεχόμενες αναταράξεις.

 

«Ενώ το μεγαλύτερο βάρος της προσοχής στην Ευρώπη δόθηκε στις εθνικές εκλογές, η οικονομία βελτιώνεται σταθερά, χάρη στην ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος και σε παράγοντες όπως η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι δημόσιες δαπάνες», δήλωσε ο Ρατζαντχίακσα από την Barclays. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.