ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος είναι ο Κινέζος «Buffet» που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική

17:42 - 20 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Ποιος είναι ο Κινέζος «Buffet» που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική
«Για να είναι αποδοτική μία επιχείρηση και να έχει κέρδη το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να ανακαλύψει πως θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων και πώς θα τους οδηγήσει στο να πράττουν σωστά». Αυτό είχε δηλώσει πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg ο Guo Guanchang ιδρυτής και πρόεδρος της Fosun, η οποία τώρα διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική.

Με τα λόγια του αυτά ήθελε να εξηγήσει τη φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχτηκε η Fosun, που ιδρύθηκε to 1992 από τρεις φίλους – τους Guo Guangchang,Wang Qunbin και Liang Xinjun.

 

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η εταιρεία, έχοντας μετατραπεί από μία start up σε κολοσσιαίο διεθνή επενδυτή, βάζει σαν στόχο να παρέχει στους πελάτες της ολιστική λύση στη διαχείριση του πλούτου, στην ιδιωτική υγεία και την ευτυχία.

 

Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε ρεπορτάζ τους, από το 2010 μέχρι σήμερα η Fosun έχει ξοδέψει περίπου 38 δισ. σε περισσότερες από 130 συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Κίνα και το εξωτερικό.

 

Ο συνιδρυτής της Fosun, για τα Media o «Warren Buffet της Κίνας» Guo Guangchang ανέφερε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να στοχεύει στις εξαγορές και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχει.

 

Αφιέρωμα στον αυτοδημιούργητο Guo, σημερινό πρόεδρο της Fosun, πραγματοποιεί άρθρο του Bloomberg που δημοσιεύτηκε το 2014.

 

Από την πώληση ψωμιού στη δημιουργία της Fosun

 

Δύο φορές την εβδομάδα το χειμώνα του 1987, οι σπουδαστές που ζουν στον πέμπτο κοιτώνα του Πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης περίμεναν τα μεσάνυχτα το φοιτητή της φιλοσοφικής που πουλούσε ψωμί πόρτα – πόρτα.

 

Ο τότε μαθητής, Guo Guangchang, έβγαζε 30 γιουάν (ή $ 4,80) το μήνα, αναζητώντας έναν τρόπο να διπλασιάσει το εισόδημά του για να μπορέσει να σπουδάσει. «Είχα κρατική υποτροφία, αλλά το κόστος διαβίωσης ήταν υψηλό», αναφέρει ο Guo.

 

Ο Guo μεγάλωσε στην Hengdian της επαρχίας Zhejiang, μια μικρή αγροτική πόλη περίπου 150 μίλια (240 χιλιόμετρα) νότια της Σαγκάη. Απλό ρύζι με πίκλες ήταν το σημαντικότερο μέρος της διατροφής του ως νεαρός. Στα 18 του χρόνια ο Guo κέρδισε μια κρατική υποτροφία για το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, όπου ανέπτυξε το ενδιαφέρον και τις γνώσεις του για τη φιλοσοφία. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα του πανεπιστημίου για τρία χρόνια, όταν ο ηγέτης Ντενγκ Χσιάο Πινγκ το 1992 του ζήτησε να συνεργαστούν.

 

Έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα το 1993, όταν έβγαλε 100 εκατομμύρια γιουάν πουλώντας ένα διαγνωστικό κιτ για αντισώματα της ηπατίτιδας μετά από έρευνα που έγινε με τη βοήθεια του Guo.

 

Η επόμενη μεγάλη ευκαιρία ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν η Κίνα ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων. Η Fosun επένδυσε στη Yuyuan Tourist Mart Co., κοσμηματοπωλείο και πολυκατάστημα που στο παρελθόν άνηκε στο κράτος και το 2002 έγινε ο ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Στη συνέχεια το 2003 η Fosun συμμετείχε στην ιδιωτικοποίηση της Nanjing Steel Group, που ήταν ιδιοκτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης Nanjing.

 

Οι επιρροές από τον Buffet

 

Aξίζει να αναφερθεί πως η Fosun δημιουργήθηκε βασισμένη στο μοντέλο του Buffet.

 

Όσο οι ιδρυτές της Fosun σχεδίαζαν την επέκτασή τους στο εξωτερικό, μελετούσαν διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα – από τη διαχείρηση περιουσιακών στοιχείων μέχρι τα λιμάνια που οικοδόμησε ο Li Ka-shing, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ακόμα και εξαγορές κολοσσών όπως η Carlyle Group LP και η Bain Capital Partners LLC- και εν τέλει η προσέγγισή τους πλησιάζει πολύ το μοντέλο του Buffett.

 

«Σκεφτήκαμε μακροπρόθεσμες λύσεις για την συγκέντρωση χρημάτων, και τότε προσανατολιστήκαμε στην ιδιωτική ασφάλιση και το μοντέλο Buffett», δήλωσε ο Guo.

 

Η πρώτη συμφωνία με το εξωτερικό ήρθε τον Ιούνιο του 2010, όταν η Fosun κατέβαλε 41 εκατομμύρια ευρώ (56 εκατομμύρια $) για το 10% του Club Med που έχει δραστηριότητες σε 40 χώρες. Από τότε έχει συγκεντρώσει μειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Folli Follie ΑΒΕΕ και της γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας BHF-Bank AG. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.