ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλικές εκλογές: Μακρόν-Λεπέν δείχνουν τα exit polls-Σε εξέλιξη η καταμέτρηση

21:09 - 23 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Γαλλικές εκλογές: Μακρόν-Λεπέν δείχνουν τα exit polls-Σε εξέλιξη η καταμέτρηση
Όλος ο πλανήτης χτυπά στον εκλογικό παλμό της Γαλλίας, καθώς η κρίσιμη καταμέτρηση είναι σε εξέλιξη. Οι κάλπες έκλεισαν στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ενώ δημοσιογράφοι και σχολιαστές, exit polls και... social media κάνουν λόγο για «νίκη Μακρόν».

Η συμμετοχή

Περίπου 47 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν την Κυριακή, 23 Απριλίου, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οριακά χαμηλότερη καταγράφεται η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. 

Στις 17.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης – 18.00 ώρα Ελλάδος) η συμμετοχή αγγίζει το 69,42 % κατά τι μικρότερο από το 2012 όταν την ίδια ώρα η συμμετοχή άγγιζε το 70,59 %. Το 2007 η συμμετοχή στις 17.00 έφθασε το 73,87%μ, ενώ το 2002 άγγιξε μόλις το 58,45%. 

Το μεσημέρι η συμμετοχή ήταν κατά τι αυξημένη, φθάνοντας το 28,54% σε σχέση με το 2012 που έφθανε το 28,29%.

Exit Polls: Πρωτιά Μακρόν, δεύτερη η Λεπέν

Πρώτο τον Μακρόν με 24% και δεύτερη την Λεπέν με 20% δίνουν τα exit polls για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία.

Το exit poll της Ipsos: Μακρον 23,7% Λε Πεν 21,7%, Φιγιον και Μελανσον 19,5%. Λίγο αφού ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι αναμένεται να κάνουν και τις πρώτες τους δηλώσεις. Ο Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να μιλήσει στις 21:30.

Στο μεταξύ, η διαρροή αποτελεσμάτων, για την οποία προειδοποιούσαν νωρίτερα μεγάλα γαλλικά Μέσα όπως η Monde και η Liberation, προκάλεσε την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Όπως φαίνεται, κάποιοι έστελναν sms με υποτιθέμενα αποτελέσματα και εμφάνιζαν ως αποστολέα το υπουργείο! «Προσοχή στα ψεύτικα sms με εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων που φέρονται να αποστέλονται από το υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο δεν έχει στείλει sms», αναφέρει η ανακοίνωση

gallia apotelesmata

Οι Βέλγοι έβγαλαν τα πρώτα exit polls

Το βελγικό σάιτ L'Echo αναφέρει ότι σύμφωνα με τρεις γαλλικές εταιρείες μετρήσεων ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρώτος.

Το Ινστιτούτο Harris δίνει πρώτον τον Μακρόν με 24-25%, πολύ μπροστά από την Λεπέν, τον Φιγιόν και τον Μελανσόν οι οποίοι διαγκωνίζονται για την δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 20%.

Το Ινστιτούτο Ifop φέρει επίσης πρώτο τον Εμμανουέλ Μακρόν και δεύτερη την Μαρίν Λεπέν. Η τρίτη θέση παίζεται μεταξύ Μελανσόν και Φιγιόν.

Τέλος, το ινστιτούτο Opinionway δίνει νικητές τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Εξαλλος ο γαλλικός Τύπος με τις διαρροές των Βέλγων

Η εφημερίδα Liberation, σε άρθρο γνώμης, καταγγέλλει τον βελγικό Τύπο γιατί δημοσιεύει exit polls. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Οπως το περιμέναμε: ο βελγικός Τύπος δημοσιεύει exit polls. Αλλά επειδή αυτές οι μετρήσεις δεν έχουν πηγή και η Liberation δεν μπορεί να εγγυηθεί την εγκυρότητά τους, σας συνιστούμε να τα λάβετε υπόψιν με μεγάλη προσοχή. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων (BVA, Elabe, Harris Interactive, Ifop, Ipsos, Kantar, Odoxa, OpinionWay, Viavoice) δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν exit polls την Κυριακή 23 Απριλίου.

«Το συμπέρασμα είναι ότι κάθε αναφορά σε τέτοια exit polls μπορεί να προέρχεται από φήμες και καμία αξιοπιστία δεν μπορεί να τους δοθεί», αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου δημοσκοπήσεων».

Μέχρι και... ταξί δωρεάν!

Πρώτος έδωσε την ιδέα ένας ταξιτζής στη Βρετάνη που από την Κυριακή 9 Απριλίου έκανε γνωστό μέσα από τον Τύπο ότι για τη σημερινή μέρα το ταξί του θα είναι στη διάθεση των ηλικιωμένων ή άλλων ανήμπορων ψηφοφόρων για να τους μεταφέρει στο εκλογικό τους κέντρο. « Έρχομαι στη θέση τους, μια μέρα θα γεράσω και εγώ και θα ήθελα κάποιος να ασχοληθεί μαζί μου», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο «France Bleu » ο Γκιγιόμ Αμόν που έχει το ίδιο επώνυμο με τον υποψήφιο Μπενουά Αμόν αλλά καμία σχέση μαζί του όπως εξήγησε.
Η ιδέα του γοήτευσε και συμπαρέσυρε ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων του που μέσα από το διαδίκτυο προσφέρουν μεταφορά δωρεάν με το ταξί τους για όσους έχουν πρόβλημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:45 - 23 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.