ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλικές εκλογές: Λεπέν - Μακρόν θα συγκρουστούν στον β` γύρο

22:20 - 23 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Μια μονομαχία ανάμεσα στον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν αναμένεται να παρακολουθήσουμε στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την Προεδρία της Γαλλίας (μεθεπόμενη Κυριακή), καθώς τα exit polls επιβεβαιώθηκαν και όπως όλα δείχνουν, οι δύο υποψήφιοι θα είναι οι μεγάλοι νικητές του Α' γύρου. Για πρώτη φορά στα χρονικά, κανένας από τους εκπροσώπους των δύο παραδοσιακών παρατάξεων (συντηρητικοί - σοσιαλιστές) δεν προκρίθηκαν στον Β' γύρο, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος του γαλλικού δικομματισμού.

Αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99% των ψήφων

  • Εμανουέλ Μακρόν: 23,7%
  • Μαρίν Λεπέν: 21,70%
  • Φρανσουά Φιγιόν: 19,9%
  • Ζαν Λυκ Μελανσόν: 19,4%
  • Μπενουά Αμόν: 6,29%

 

Παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις εξελίξεις.

 

 

Η συμμετοχή

Περίπου 47 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν την Κυριακή, 23 Απριλίου, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οριακά χαμηλότερη καταγράφεται η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. 

Στις 17.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης – 18.00 ώρα Ελλάδος) η συμμετοχή αγγίζει το 69,42 % κατά τι μικρότερο από το 2012 όταν την ίδια ώρα η συμμετοχή άγγιζε το 70,59 %. Το 2007 η συμμετοχή στις 17.00 έφθασε το 73,87%μ, ενώ το 2002 άγγιξε μόλις το 58,45%. 

Το μεσημέρι η συμμετοχή ήταν κατά τι αυξημένη, φθάνοντας το 28,54% σε σχέση με το 2012 που έφθανε το 28,29%.

 

Exit Polls: Πρωτιά Μακρόν, δεύτερη η Λεπέν

Πρώτο τον Μακρόν με 24% και δεύτερη την Λεπέν με 20% έδιναν από νωρίς τα exit polls για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία.

Στο μεταξύ, η διαρροή αποτελεσμάτων, για την οποία προειδοποιούσαν νωρίτερα μεγάλα γαλλικά Μέσα όπως η Monde και η Liberation, προκάλεσε την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Όπως φαίνεται, κάποιοι έστελναν sms με υποτιθέμενα αποτελέσματα και εμφάνιζαν ως αποστολέα το υπουργείο! «Προσοχή στα ψεύτικα sms με εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων που φέρονται να αποστέλονται από το υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο δεν έχει στείλει sms», αναφέρει η ανακοίνωση

gallia apotelesmata

Οι Βέλγοι έβγαλαν τα πρώτα exit polls

Το βελγικό σάιτ L'Echo αναφέρει ότι σύμφωνα με τρεις γαλλικές εταιρείες μετρήσεων ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρώτος.

Το Ινστιτούτο Harris δίνει πρώτον τον Μακρόν με 24-25%, πολύ μπροστά από την Λεπέν, τον Φιγιόν και τον Μελανσόν οι οποίοι διαγκωνίζονται για την δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 20%.

Το Ινστιτούτο Ifop φέρει επίσης πρώτο τον Εμμανουέλ Μακρόν και δεύτερη την Μαρίν Λεπέν. Η τρίτη θέση παίζεται μεταξύ Μελανσόν και Φιγιόν.

Τέλος, το ινστιτούτο Opinionway δίνει νικητές τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

 

Εξαλλος ο γαλλικός Τύπος με τις διαρροές των Βέλγων

Η εφημερίδα Liberation, σε άρθρο γνώμης, καταγγέλλει τον βελγικό Τύπο γιατί δημοσιεύει exit polls. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Οπως το περιμέναμε: ο βελγικός Τύπος δημοσιεύει exit polls. Αλλά επειδή αυτές οι μετρήσεις δεν έχουν πηγή και η Liberation δεν μπορεί να εγγυηθεί την εγκυρότητά τους, σας συνιστούμε να τα λάβετε υπόψιν με μεγάλη προσοχή. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων (BVA, Elabe, Harris Interactive, Ifop, Ipsos, Kantar, Odoxa, OpinionWay, Viavoice) δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν exit polls την Κυριακή 23 Απριλίου.

«Το συμπέρασμα είναι ότι κάθε αναφορά σε τέτοια exit polls μπορεί να προέρχεται από φήμες και καμία αξιοπιστία δεν μπορεί να τους δοθεί», αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου δημοσκοπήσεων».

Τελευταία τροποποίηση στις 02:10 - 24 Απρ 2017
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.