ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Αναρριχήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα το Φεβρουάριο

10:50 - 12 Μαρ 2007 | Ειδήσεις
Τρεις φορές αυξήθηκε το Φεβρουάριο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, το οποίο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερο δικαίωμα στις ΗΠΑ να ζητούν πιο ισχυρό γουάν, σύμφωνα με το γραφείο τελωνείων της χώρας.

Συγκεκριμένα, το χάσμα διευρύνθηκε στα 23,76 δισ. δολάρια, το δεύτερο υψηλότερο παρά ποτέ εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, από 2,5 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 7,3 δισ. δολάρια.

Το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 52% και οι εισαγωγές «σκαρφάλωσαν» κατά 13%. Το πλεόνασμα τους πρώτους δύο μήνες ήταν 39,6 δισ. δολάρια περισσότερο από το τριπλάσιο της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους του Πεκίνο ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Bo Xilai δήλωσε ότι οι ξένες εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα συμμετείχαν στο πλεόνασμα και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το χάσμα του εμπορικού πλεονάσματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Κίνας, η χώρα ενδέχεται να ενισχύσει σταδιακά την ευελιξία του γουάν.

Σημειώνεται ότι το γουάν υποχώρησε κατά 0,04% στα 7.7472 έναντι του δολαρίου στη Σανγκάη.

«Οι παραπάνω εξελίξεις αποδεικνύουν ότι τα μέτρα τα οποία έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν αποφέρει καρπούς», ανέφερε ο Tim Condon, οικονομολόγος της ING Bank NVστη Σινγκαπούρη.



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.