ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς οι σχέσεις με τις πετρελαϊκές κρατούν «ζωντανό» το Μαδούρο

10:30 - 05 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Πώς οι σχέσεις με τις πετρελαϊκές κρατούν «ζωντανό» το Μαδούρο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο την εβδομάδα αυτή προέβη σε μια παράτολμη κίνηση, όταν αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να «ξαναγράψει» το Σύνταγμα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας παρομοίασε τις ενέργειες του Μαδούρο με πραξικόπημα. Το τελευταίο διάστημα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 30 διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά του καθεστώτος.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου επί Ούγκο Τσάβες εξασφάλισαν ένα γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας. Το 2014 η Petroleos de Venezuela SA (Pdvsa) παρήγαγε 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και το πετρέλαιο έπιανε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει κατά το ήμισυ.

 

Οι τιτάνες των κοιτασμάτων πετρελαίου Halliburton και Schlumberger έχουν σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους. Η Pdvsa τους χρωστάει σχεδόν 2 δισ. δολ.. Η Helmerich & Payne έχει υποβάλει μήνυση για 100 εκατ. δολ. σε απλήρωτους λογαριασμούς, ζητώντας και αποζημίωση για τις εξέδρες γεώτρησης που ο στρατός της Βενεζουέλας απλά κατέσχεσε. 

 

Ο Μαδούρο διατηρεί ωστόσο ακόμα στενές φιλικές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το 2008, το ρωσικό Ναυτικό έστειλε μια αρμάδα στη Βενεζουέλα για ασκήσεις υπό την εποπτεία του Τσάβεζ, ενώ από τότε και μετά ο ρωσικός πετρελαϊκός «γίγαντας», η κρατική Rosneft, έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους παγκόσμιους εταίρους της Pdvsa και πηγή χρημάτων ως βοήθεια για την κυβέρνηση του Μαδούρο.

 

Ο βασικός πυρήνας των δραστηριοτήτων της Rosneft στη Βενεζουέλα που παράγουν μετά βίας 140.000 βαρέλια την ημέρα αφορούν σε assets που η BP ξεπούλησε στην TNK-BP μετά από την καταστροφή του «Deepwater Horizon» και τα οποία πέρασαν στην Rosneft, όταν αυτή εξαγόρασε την TKN-BP το 2013.

 

Η Pdvsa έχει πωλήσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Rosneft, Το 2010, ένα διυλιστήριο στη Γερμανία πωλήθηκε για 1,6 δισ. δολ. Το 2015, ο CEO της Rosneft, Igor Sechin, επισκέφθηκε το Καράκας και υποσχέθηκε να επενδύσει 19 δισ. δολ. στη Βενεζουέλα, έως το τέλος της δεκαετίας. Τον προηγούμενο Ιούλιο, ο Sechin επέστρεψε, για να βάλει την υπογραφή του για να λάβει μέρος σε κοινοπραξία.

 

Από τότε, η Rosneft  έχει πληρώσει 500 εκατ. δολ. για να ενισχύσει το μερίδιό της στην Petromonagas και είναι πιθανό να αγοράσει ένα μέρος του project της Petropiar που διαχειρίζεται η Chevron. 

 

Η Βενεζουέλα καλείται να αποπληρώσει άλλα 3,5 δισ. δολ. αυτόν τον χρόνο και περίπου 8 δισ. δολ. το 2018. Χωρίς μια ραγδαία αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, η χρεοκοπία συνιστά πραγματική πιθανότητα. Ο γερουσιαστής Robert Menendez λέει ότι εάν η Citgo περάσει στην Rosneft, θα σήμαινε απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:38 - 05 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.