ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Άνοδος 1,2% στον πληθωρισμό τον Απρίλιο

09:54 - 10 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Κίνα: Άνοδος 1,2% στον πληθωρισμό τον Απρίλιο
Μέτρια άνοδο εμφάνισαν και πάλι οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα τον Απρίλιο, ενώ η αύξηση οφείλεται στο υψηλότερο κόστος στα ενοίκια, στην εκπαίδευση και σε άλλα προϊόντα εκτός τροφίμων. Οι τιμές παραγωγού επιβραδύνθηκαν, ένδειξη της αδύναμης υποβόσκουσας ζήτησης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1,2% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όπως ενημέρωσε σήμερα η κινεζική στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντανακλά επιτάχυνση από το 0,9% του Μαρτίου, ενώ ξεπέρασε ελαφρώς και την πρόβλεψη των οικονομολόγων της Wall Street Journal για αύξηση 1,1%.

 

Οι τιμές παραγωγού επιβραδύνθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς αυξήθηκαν κατά 6,7%, έναντι 7,6% το Μάρτιο.

 

«Αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε λιγάκι, και πάλι είναι πολύ αδύναμος», εξήγησε ο Larry Hu, οικονομολόγος στην Macquarie Group.

 

«Παρότι η κινεζική κυβέρνηση ασχολείται πολύ με το να ‘’ξεφουσκώνει’’ τις φούσκες στα περιουσιακά στοιχεία στο χρηματοοικονομικό σύστημα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τις επιπτώσεις για την πραγματική οικονομία», πρόσθεσε.

 

Ο ειδικός ανέφερε ότι αυτά τα αδύναμα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ότι αν γίνει σύσφιξη πολιτικής πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική προοπτική: «Η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να είναι αρκετά αδύναμη».

 

Πιο συγκεκριμένα για τον Απρίλιο, το κόστη για τρόφιμα υποχώρησαν 3,5% σε ετήσια βάση, από πτώση 4,4% το Μάρτιο. Αυτό αντισταθμίστηκε από μια άνοδο 2,4% στα προϊόντα εκτός τροφίμων, περιλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο που αντικατοπτρίζονται στους κινεζικούς τομείς μεταφορών και κοινής ωφέλειας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.