ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Μουΐζνιεκς: Μητέρες έχουν και οι… πρόσφυγες!

13:05 - 14 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Παρέμβαση Μουΐζνιεκς: Μητέρες έχουν και οι… πρόσφυγες!
Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό για την «Ημέρα της Μητέρας», ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουΐζνιεκς, αναφέρεται στο δικαίωμα των οικογενειών να ζουν μαζί αλλά και στην παραβίαση αυτού του δικαιώματος, για τις οικογένειες των προσφύγων που, λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών στο προσφυγικό, αναγκάζονται να ζουν χωριστά.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες γιορτάζουν σήμερα την «Ημέρα της Μητέρας», λέει ο Επίτροπος και τονίζει ότι «δεν πρέπει να λησμονούμε ότι υπάρχουν και οι μητέρες των προσφύγων, που έχουν εξαναγκασθεί να ζουν χωριστά από τα μέλη των οικογενειών τους, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζουν οι περισσότερες απ’ αυτές τις χώρες»!

Μπαίνοντας στην ουσία του προβλήματος ο Επίτροπος σημειώνει ότι, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει πιο δύσκολη την οικογενειακή επανένωση με μέτρα που στοχεύουν στην " διαχείριση της μετανάστευσης.

Για παράδειγμα, προσθέτει, έχουν θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά,  δυσανάλογα μεγάλες περίοδοι αναμονής, για τους πρόσφυγες  πριν την οικογενειακή τους επανένωση.

Ο Επίτροπος διευκρινίζει ότι, τα άτομα που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, με βάση την  σύμβαση του 1951, δεν απολαμβάνουν πάντοτε επικουρικής προστασίας, για να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους, που εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή τους αλλά και για απάνθρωπη μεταχείριση στις χώρες καταγωγής τους.

Οι περιορισμοί που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, καταλήγει ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς, προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία και οικογενειακά δράματα.

Ο Επίτροπος, τέλος, ανακοινώνει, ότι τον ερχόμενο μήνα θα δημοσιοποιήσει σειρά συστάσεων προς συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να υιοθετήσουν μία περισσότερο ανθρώπινη πολιτική, σε σχέση με την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 15:55 - 14 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.