ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άιντε: Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για το Κυπριακό

17:04 - 29 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Άιντε: Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για το Κυπριακό
Στη διαβεβαίωση ότι, η διαδικασία για τη διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην Κύπρο προχώρησε από την Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Μέτα την δίωρη συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Άιντε, τόνισε ότι, «η διαδικασία είναι συνεχιζόμενη, δεν είναι εύκολη, άλλα δεν την εγκαταλείπουμε» και δήλωσε πως θα πάει στην Άγκυρα, για να συνεχίσει την προσπάθεια, μετά την εποικοδομητική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

 

Ο κ. Άιντε ανέφερε χαρακτηριστικά «πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί πρόκειται για διεθνές θέμα, αλλά η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στην Κύπρο από τους δυο ηγέτες, για το αν προτίθενται να βρουν κάποια μια κοινή πλατφόρμα για μια νέα Διάσκεψη της Γενεύης».

 

Ο Νορβηγός διπλωμάτης, ωστόσο, αποσαφήνισε ότι «είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται, αλλά φυσικά δεν θα προχωρήσουμε σε μια νέα Γενεύη χωρίς τη θέληση των δυο πλευρών», σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια παράλληλη διαδικασία με αυτή που διεξάγεται στην Κύπρο.

 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Άιντε είπε πως δεν ζητά «από κανέναν να ασκήσει καμιά πίεση», πως στην ουσία «μοιράζεται» την ανησυχία του με τις εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς η διαδικασία αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα». Εξέφρασε, πάντως, την βεβαιότητα ότι «δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Τουρκίας ή όποιου άλλου διεθνούς παίκτη η αποτυχία αυτής της διαδικασίας». «Γιατί», εξήγησε, «οι διεθνείς επιπτώσεις της μη λύσης θα επηρεάσουν τόσο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και γενικότερα στη Μεσόγειο».

 

Ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να πάψει να βλέπει το Κυπριακό ως ζήτημα εξυπηρέτησης δικών της συμφερόντων ή ευρωπαϊκών.

 

Τέλος, σημείωσε ότι η διαδικασία είναι ανοιχτού ορίζοντα, (open ended) και πως αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στην ελληνική πλευρά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.