ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Πούτιν-Μακρόν: «Βέτο» Γαλλίας για χρήση χημικών στη Συρία

20:09 - 29 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Συνάντηση Πούτιν-Μακρόν: «Βέτο» Γαλλίας για χρήση χημικών στη Συρία
Να γυρίσουν σελίδα στα σχόλια περί ρωσικής παρέμβασης στις γαλλικές εκλογές αλλά και να λύσουν τις διαφορές τους στο θέμα της Συρίας προσπάθησαν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα οι δύο άνδρες.

«Υπάρχει από την πλευρά μας μια πολύ ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή», είπε ο Μακρόν. «Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε -συνεπώς οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων- θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα και άμεση αντίδραση».

 

Ο νεοεκλεγείς Γάλλος Πρόεδρος υποδέχτηκε τον Πούτιν στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών για την επέτειο των 300 ετών της γαλλορωσικής διπλωματίας που ξεκίνησε υπό τον Ρώσο Τσάρο, Πέτρο τον Μέγα.

 

H συνάντηση διεξάγεται σε μια περίοδο που οι διατλαντικές σχέσεις γίνονται ολοένα πιο εύθραυστες. Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ δεν επαναβεβαίωσε την αρχή της αμοιβαίας άμυνας στην καρδιά του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουν οι ΗΠΑ και άλλα 27 κράτη.

 

Αυτό ώθησε την Γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώσει μέσα στο σαββατοκύριακο ότι ήρθε η ώρα «να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας».

 

 Οι δύο ηγέτες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων Γαλλίας- Ρωσίας. Δεν έκρυψαν όμως τις μεταξύ τους διαφωνίες.

 

«Εχουμε διαφωνίες, αλλά τουλάχιστον βλέπουμε το πώς θα χτίσουμε μία κοινή δράση», είπε ο Μακρόν. «Χωρίς ειλικρινή διάλογο, που κάποιες φορές έχει δυσκολίες, δεν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο», πρόσθεσε.

 

«Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις, τη Ρωσία και την ΕΕ, την ουκρανική κρίση, τις πιθανότητες επίλυσης του Συριακού, τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας. Προσπαθήσαμε να βρούμε σημεία συμφιλίωσης», είπε από την πλευρά του ο Πούτιν. «Είμαι πεπεισμένος ότι τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ρωσίας θα ξεπεράσουν αυτά τα σημεία τριβής», ανέφερε ακόμη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.