ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανοί διαμηνύουν στην ΕΚΤ να ετοιμάζεται να μειώσει το QE

11:00 - 01 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Γερμανοί διαμηνύουν στην ΕΚΤ να ετοιμάζεται να μειώσει το QE
Ότι πρέπει να ετοιμάζεται να μειώσει το πρόγραμμα νομισματικής στήριξης υποστήριξαν δύο υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εκφράζοντας την άποψη μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία που θεωρεί ότι τα χαμηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης πλήττουν τους καταθέτες και τους συνταξιούχους.

Να σημειωθεί ότι πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να αλλάζει το μήνυμά της προς τους επενδυτές, εν μέσω αυξημένων ενδείξεων ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός ενισχύονται.

 

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στο Βερολίνο, η Sabine Lautenschlager, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη σημαίνει πως η ΕΚΤ "θα πρέπει να προετοιμάζεται να μειώσει σταδιακά τη δόση του νομισματικού φαρμάκου".

 

"Όλα τα συστατικά για την σωστή αύξηση των τιμών, υπάρχουν", δήλωσε η Lautenschlager. "Το να διστάζουμε για πολύ καιρό, μόνο νέα προβλήματα δημιουργεί".

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Jens Weidmann, ο οποίος άλλωστε είναι γνωστός για την αντίθεση του στη συνέχιση του QE.

 

Ο Weidmann υποστήριξε πως ο πληθωρισμός ήταν πιθανό να παραμείνει υψηλός, και άφησε να εννοηθεί ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσουν να συζητούν πότε θα αλλάξουν τις εκτιμήσεις για τους επενδυτές, κάτι που υποδηλώνει ότι η τράπεζα θα αυξήσει το πρόγραμμα ξανά εάν γίνουν δυσοίωνες οι προοπτικές.

 

"Το τρέχον οικονομικό outlook, μαζί με τη βελτίωση της εξισορρόπησης κινδύνων, υποδηλώνει ότι η επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της ΕΚΤ αρχίζει να συζητά εάν και πότε θα είναι κατάλληλη η ώρα για να προσαρμόσουμε τις δικές μας εκτιμήσεις", τόνισε ο Weidmann.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:09 - 01 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.