ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετρούν θύματα στο Λονδίνο-21 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

18:22 - 04 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Μετρούν θύματα στο Λονδίνο-21 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση
Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Λονδίνο μετά τη νέα αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου που κόστισε τη ζωή σε 7 άτομα. Αυτή την ώρα στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 48 άτομα, από τα οποία τα 21 βρίσκονται, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, σε κρίσιμη κατάσταση.

Νεκροί είναι από τα πυρά της αστυνομίας και οι τρεις δράστες που σκόρπισαν τον θάνατο.

 

Το απόγευμα της Κυριακής ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι σημείωσε πως χρειάστηκαν 50 σφαίρες, από οχτώ αστυνομικούς, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρεις μακελάρηδες. Από τις σφαίρες μάλιστα που «έπεφταν βροχή» τραυματίστηκε και ένας πολίτης.

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση, ο ένας εκ των επτά νεκρών είναι υπήκοος Καναδά.

 

Με νύχια και με δόντια η βρετανική αστυνομία εξαπολύει έρευνες ώστε να ταυτοποιηθούν οι δράστες της επίθεσης και να προχωρήσουν οι έρευνες για τυχόν συνεργούς τους.

 

Ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας  δήλωσε ότι οι αρχές έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη διαδικασία της ταυτοποίησης των τριών δραστών.

 

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά στο ανατολικό Λονδίνο.

 

Το απόγευμα της Κυριακής, όπως μετέδωσε φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε κτίριο στο Ιστ Χαμ, μια συνοικία που βρίσκεται στο ανατολικό Λονδίνο.  

 

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη, με όλους τους ηγέτες να καταδικάζουν την επίθεση και να ζητούν συντονισμένη δράση. «Χρειάζεται ευρωπαϊκή συνεργασία», ανέφεραν σε επικοινωνία τους Μακρόν και Μέι. 

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τον κόσμο να πάψει να είναι «πολιτικά ορθός» ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια.

 

«Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε πολιτικά ορθοί και να καταπιαστούμε με την ασφάλεια του λαού μας», έγραψε σήμερα το πρωί ο Τραμπ.

 

«Αν δεν φανουμε έξυπνοι, το πράγμα θα χειροτερέψει».

Και ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε: «Τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει πως 'δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!'".

 

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν --ο οποίος εξελέγη πέρυσι και είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας-- είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι Βρετανοί δεν πρέπει να ανησυχήσουν βλέποντας μια αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου μετά την επίθεση.

 

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε προσφέρει στη Βρετανία τη βοήθεια των ΗΠΑ και είχε διαφημίσει την αμφιλεγόμενη ταξιδιωτική απαγόρευση που προσπαθεί να επιβάλει ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για τους Αμερικανούς. 

 

Για τον Αλλάχ 

 

Όπως μεταδίδει η Daily Mirror που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο BBC οι τρεις άνδρες που φέρονται να έκαναν την επίθεση φώναξαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ».


Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσε και δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας που είπε ότι «τους είδα να τρέχουν να μαχαιρώνουν αδιάκριτα όποιον έβλεπαν σε μπαρ και παμπ φωνάζοντας "αυτό είναι για τον Αλλάχ". Είδα ότι επιτέθηκαν σε μια κοπέλα και τη μαχαίρωσαν πολλές φορές, μπορεί και 15. Μου φώναζε "βοήθησέ με" αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Τους πετούσα διάφορα αντικείμενα για να τους απομακρύνω ενώ φώναζα σε όλους να τρέξουν γιατί είναι τρομοκρατική επίθεση».

 

«Κλωτσούσαν, έριχναν μπουνιές, μαχαίρωναν»

 

Στο Μπόροου Μάρκετ, οι δράστες με τα μαχαίρια στο χέρι, έχοντας εγκαταλείψει νωρίτερα το βαν, άρχισαν να επιτίθενται σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

 

«Αρχισαν να κλωτσάνε τους ανθρώπους, να τους ρίχνουν μπουνιές, έβγαλαν μαχαίρια. Ηταν μανιασμένοι», είπε ένας άνδρας στο BBC. «Μία γυναίκα τους κοίταξε και άρχισαν να την μαχαιρώνουν. Σε όλη τη γέφυρα υπήρχαν άνθρωποι που αιμορραγούσαν. Ανθρωποι που προσπαθούσαν να βοηθήσουν ο ένας τον αλλον», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

 

«Τους φωνάζαμε να σταματήσουν»

 

Ενας σεφ, περιέγραψε τη στιγμή που είδε δύο άνδρες με μεγάλα μαχαίρια να μπαίνουν στο εστιατόριο.

 

«Μαχαίρωναν τους ανθρώπους. Αστυνομικοί έφευγαν τρέχοντας. Ο άνδρας με το μαχαίρι σκότωνε δύο ανθρώπους. Του φωνάζαμε ''σταμάτα'' και ο κόσμος τους πετούσε καρέκλες».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:42 - 04 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.