ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιράν:Επιθέσεις με νεκρούς στο κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Χομεϊνί

10:34 - 07 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Ιράν:Επιθέσεις με νεκρούς στο κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Χομεϊνί
Μια διπλή επίθεση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Ιράν, η πρώτη στο κοινοβούλιο της χώρας και η δεύτερη στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, σε μια... ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Στην επίθεση στο κοινοβούλιο, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν οχτώ άτομα, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πέντε τραυματίστηκαν στο μαυσωλείο.

«Ένας άντρας εισέβαλε στο ιρανικό κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί κατά των αστυνομικών. Από τα πυρά του τραυματίστηκε θανάσιμα ένας αστυνομικός και οχτώ πολίτες που είχαν πάει να επισκεφθούν βουλευτές των περιφερειών τους» μετέδωσε χαρακτηριστικά το πρακτορείο Fars.

Οι πληροφορίες δεν είναι σίγουρες σχετικά με τον αριθμό των δραστών, καθώς το Fars μιλά για έναν και το Tasmin για τρεις άνδρες οπλισμένους με καλάσνικοφ και πιστόλι.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Fars, ο δράστης έχει συλληφθεί, αλλά το Tasmin αναφέρει ότι η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί και οι τρεις δράστες παραμένουν στο χώρο του κοινοβουλίου.

 

Σχεδόν την ίδια ώρα σημειώθηκε επίθεση στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που βρίσκεται νότια της Τεχεράνης, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για έναν νεκρό και πέντε τραυματίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars οι δράστες ήταν τρεις. Αν και η πρώτη πληροφορία ήταν ότι οι δύο πυροβόλησαν κατά όσων βρίσκονταν στον χώρο και ο τρίτος πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά, η τελευταία πληροφορία που μεταδίδει το πρακτορείο Fars είναι ότι ο ένας από τους τρεις δράστες έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς, ο δεύτερος αυτοκτόνησε καταπίνοντας κυάνιο και ο τρίτος, μια γυναίκα έχει συλληφθεί.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αστυνομικοί απενεργοποίησαν και ένα δεύτερο γιλέκο με εκρηκτικά.

 

Ιρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν, εντωμεταξύ, ότι έχει κλείσει και ο σταθμός του μετρό έξω από το μαυσωλείο με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί κάποια έκρηξη.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι επιθέσεις αυτές στο Ιράν γίνονται δύο μέρες μετά την απόφαση έξι κρατών του Κόλπου να αποκλείσουν διπλωματικά και εμπορικά το Κατάρ, με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι ο απώτερος στόχος είναι το Ιράν, το οποίο θεωρείται ότι υποστηρίζει επίσης τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ISIS.

 

Στις αρχές της εβδομάδας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού δείχνουν ότι οι δυτικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή γύρισαν μπούμερανγκ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.