ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές Βρετανία: Πρωτιά των Συντηρητικών, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

00:00 - 09 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Εκλογές Βρετανία: Πρωτιά των Συντηρητικών, αλλά χωρίς αυτοδυναμία
Νίκη των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι, αλλά χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση, δείχνει τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί με΄χρι τώρα και τα οποία αποκλείεται να ανατραπούν σύμφωνα με τις αναλύσεις. Σύμφωνα με αυτά λαμβάνουν: 314 έδρες οι Συντηρητικοί, 266 οι Εργατικοί, 34 το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, 14 έδρες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Το αποτέλεσμα περιγράφει ένα σκηνικό εξαιρετικά δύσκολο για την επόμενη μέρα στη Βρετανία. Η Τερέζα Μέι προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές για να αποκτήσει μία πιο ισχυρή πλειοψηφία και να προχωρήσει στο Brexit, αλλά το αποτέλεσμα δεν μοιάζει με αυτό που περίμενε. Αντί να ενισχύσει τη δύναμή της, φαίνεται να χάνει έδρες, γεγονός που την αποδυναμώνει σημαντικά.

 

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν δηλώσει πως δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Μέι για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη κι αν η Μέι προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, αυτή θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη θέση της, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

 

Ήδη τα βρετανικά ΜΜΕ δεν αποκλείουν η Τερέζα Μέι να αμφισβητηθεί ακόμη και εντός του κόμματός της, σε περίπτωση που οι Τόριζ δεν καταφέρουν να πάρουν τελικά την αυτοδυναμία. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέα εκλογικό αναμέτρηση.

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η εξέλιξη, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα». Ας μην ξεχνάμε πως στην προηγούμενη Βουλή είχε 330 έδρες και τώρα, σύμφωνα πάντα με το exit poll οι Τόριζ πέφτουν στις 314. Αντίθετα, οι Εργατικοί κερδίζουν 32 έδρες. Θυμίζουμε πως οι απαιτούμενες έδρες για αυτοδυναμία είναι 326.

 

Στα αξιοσημείωτα του εκλογικού αποτελέσματος είναι φυσικά και το γεγονός ότι κανταποντίστηκε το UKIP, το εθνικιστικό κόμμα, που είχε παίξει πολύ ενεργό ρόλο την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Brexit.

 

Βουτιά για τη στερλίνα στις αγορές της Ασίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του exit poll τα μεσάνυχτα.

 

 

Τα αναλυτικά αποτελέσματα σύμφωνα με το exit poll της Ιpsos Mori το οποίο επιβεβαιώνεται:

Συντηρητικοί: 314
Εργατικοί: 266
Εθνικό Κόμμα Σκωτίας: 34
Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί: 14
Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας: 6
Oι Ουαλοί του Plaid Cymru: 3
Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP): 0
Πράσινοι: 1

Τελευταία τροποποίηση στις 08:35 - 09 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.