ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έπαιξε και έχασε η Μέι-Χάνουν την αυτοδυναμία οι Συντηρητικοί,τα σενάρια της επόμενης μέρας

08:23 - 09 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Η Τερέζα Μέι έπαιξε και έχασε. Αυτό σχολιάζει ο βρετανικός τουλάχιστον Τύπος για την πρωθυπουργό που ενώ επεδίωκε να έχει μια ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτεί το Brexit οδήγησε την χώρα σε πρόωρες κάλπες που της δίνουν νίκη χωρίς αυτοδυναμία.

Στα στενά πηγαδάκια των Συντηρητικών σχολιάζονται ήδη τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, το μεγάλο λάθος των εκλογών και το μέλλον της ίδιας της Μέι.

 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αντίπαλος της Μέι, κατάφερε να κεφαλοποιήσει την δυσαρέσκεια των Βρετανών για το Brexit.

 

Σύμφωνα με τις τελικές προβλέψεις του BBC, 316 έδρες κερδίζουν οι Συντηρητικοί και 265 οι Εργατικοί ενώ για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες. Επίσης το δίκτυο δίνει 34 έδρες στους Σκωτσέζους και 13 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. 

 

Με καταμετρημένες 623 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 309 έναντι των Εργατικών που έχουν 258, ενώ 34 έδρες έχει πάρει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα, 12 οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

 

Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες. 

 

Μέι: Θα διατηρήσω τη σταθερότητα

 

Η Τερέζα Μέι μίλησε για σταθερότητα, στην περίπτωση όμως που οι Συντηρητικοί είναι πρώτο κόμμα. Η κ. Μέι προχώρησε σε δηλώσεις μετά την επανεκλογή της στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. «Η χώρα χρειάζεται περίοδο σταθερότητας. Αν οι Συντηρητικοί έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες και τις περισσότερες ψήφους, τότε είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο Κόρμπιν ζητά παραίτηση Μέι

 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος εκλέχτηκε με ρεκόρ ψήφων στην περιφέρεια του Ίσλινγκτον, έστειλε το δικό του μήνυμα στους ψηφοφόρους αλλά και στην Τερέζα Μέι.

 

Ο ηγέτης των Εργατιών επανέλαβε ότι «η πολιτική στην χώρα άλλαξε» και, αφού ευχαρίστησε την αστυνομία για την δουλειά που έκανε τόσο στις εκλογές, όσο και στις τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μαθαίνει από τους ψηφοφόρους του. «Η πολιτική άλλαξε, δεν πάει πίσω. Οι άνθρωποι είπαν ότι δεν θέλουν άλλη λιτότητα» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών για να προσθέσει «Είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα, για την ψήφο στην ελπίδα και το τέλος της λιτότητας».

 

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του προς της Τερέζα Μέι για να τονίσει «Η πρωθυπουργός έκανε εκλογές για να ήθελε μια εντολή. Η εντολή που πήρε είναι χαμένες έδρες, χαμένοι ψήφοι. Αυτό είναι αρκετό για να φύγει και να κάνει χώρο για μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί τον λαό αυτής της χώρας».

 

 Η επόμενη μέρα

 

Οι Συντηρητικοί χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.

 

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.

 

Πρόκειται για ένα τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.

 

Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:41 - 09 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.