ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Βορειοϊρλανδοί εμπόδιο στα σχέδια για hard Brexit;

19:30 - 09 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Οι Βορειοϊρλανδοί εμπόδιο στα σχέδια για hard Brexit;
Κι ενώ η Τερέζα Μέι απαντά στα αιτήματα για παραίτησή της, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Βορειοϊρλανδούς, δηλαδή το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η επιλογή αυτή αναμένεται να δυσκολέψει τα σχέδιά της για τον τρόπο "διαζυγίου" με την ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Μέι, θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, διεκδικώντας συνεργασία με το DUP που εξασφάλισε 10 έδρες στις εκλογές. Έτσι, καταφέρνει να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 326 εδρών για πλειοψηφία (από το σύνολο των 650 εδρών). Το DUP, από την πλευρά του, εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με το Κόμμα των Συντηρητικών. Βέβαια, το DUP ενδέχεται να μην συμφωνήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά να επιδιώξει μια άλλου είδους συμφωνία, κατά την οποία θα θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών, ψηφίζοντας σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.

 

Όποια μορφή κι αν λάβει τελικά η συνεργασία των Συντηρητικών με τους Βορειοϊρλανδούς, είναι πολύ πιθανό αυτή να αλλάξει τους σχεδιασμούς τους για ένα "σκληρό" Brexit, καθώς το DUP έχει αντιταχθεί στα σχετικά σχέδια της Μέι.

 

Η Τερέζα Μέι έχει δείξει ξεκάθαρα την πρόθεσή της για ένα σκληρό διαζύγιο με την ΕΕ, αλλά, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να προετοιμαστεί να προσαρμόσει τα σχέδιά της, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευτεί ως έκκληση για ένα ηπιότερο Brexit.

 

Η συνεργασία των Συντηρητικών με το DUP θα μπορούσε μάλιστα να βρεθεί μπροστά και σε άλλα "αγκάθια", καθώς οι προτεραιότητές του είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων, η έμφαση στις δαπάνες για την Υγεία, η προστασία τοι οικογενειακού προϋπολογισμού, η αναβάθμιση της Παιδείας και οι επενδύσεις στις υποδομές.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:38 - 09 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.