ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λονδίνο:Στους 6 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στον φλεγόμενο πύργο- 74 τραυματίες

15:00 - 14 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Λονδίνο:Στους 6 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στον φλεγόμενο πύργο- 74 τραυματίες
Σε απίστευτη τραγωδία έχει εξελιχθεί η πυρκαγιά που μαίνεται σε πύργο του Λονδίνου από τη 01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για έξι νεκρούς και 74 τραυματίες.

Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί τις επόμενες ώρες λόγω της πολύπλοκης επιχείρησης έρευνας που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες».

 

Άλλωστε όπως δήλωσε νωρίτερα και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

 

"Πολλοί άνθρωποι είναι αγνοούμενοι. Ορισμένοι μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο σε γείτονες και φίλους", δήλωσε ο Σαντίκ Καν στο Sky News.

 

Για νεκρούς είχε μιλήσει για πρώτη φορά νωρίτερα εκπρόσωπος της πυροσβεστικής κάνοντας λόγο για τη χειρότερη πυρκαγιά που είχε δει στα 29 χρόνια υπηρεσίας της.

 

Ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν από τη φωτιά έχει ανέβει στους 74, συμπεριλαμβανομένων 20 τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ανακοινώσεις της NHS και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Λονδίνου.

 

Ο Διευθυντής της υπηρεσίας Paul Woodrow, δήλωσε πως «μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς τα ξημερώματα στο Grenfell Tower, μεταφέραμε 64 ασθενείς (οι άλλοι 10 τραυματίες μετέβησαν με άλλα μέσα στα νοσοκομεία) σε έξι νοσοκομεία του Λονδίνου, με 20 από αυτά τα άτομα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πάνω από 100 τραυματιοφορείς, νοσηλευτές και μονάδες εκπαιδευμένες για την παροχή πρώτων βοηθειών σε επικίνδυνα περιβάλλοντα είναι σε ετοιμότητα, ενώ έχουμε παράσχει πρώτες βοήθειες για διάφορα είδη τραυματισμών, συμπεριλαμβανομένων και αναπνευστικών προβλημάτων λόγω της εισπνοής καπνού».

 

foto proini londino

 

Η φωτιά ξέσπασε στον δεύτερο όροφο αλλά έχει επεκταθεί και στους επάνω ορόφους και κατακαίει τον πύργο.


Πρόκειται για τον πύργο Grenfell Tower που βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate στο δυτικό Λονδίνο και περιλαμβάνει 120 διαμερίσματα, ενώ στεγάζει περισσότερους από 600 ανθρώπους.

 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου έχει κινητοποιηθεί με περισσότερους από 200 πυροσβέστες και 40 οχήματα που βρίσκονται στο σημείο καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους προκειμένου να διευκολύνει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο της κατάσβεσης.


«Μπορούμε να δούμε ανθρώπους στα παράθυρα. Ένας από αυτούς κουνούσε μια κουβέρτα. Από διπλανά κτήρια του φώναζαν "βγάλε το κεφάλι σου από το παράθυρο". Ένας άνδρας μου είπε ότι νωρίτερα είχε δει μια μητέρα με ένα παιδί» περιγράφει δημοσιογράφος του Guardian.


Πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω του Ραμαζανίου, πολλοί μουσουλμάνοι κάτοικοι του κτηρίου ήταν ξύπνοι και έτρωγαν την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, δηλαδή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Έτσι, κατόρθωσαν να ειδοποιήσουν και άλλους ενοίκους και να βγουν έξω με ασφάλεια, προτού η φωτιά επεκταθεί σχεδόν σε όλο το ύψος του πύργου, προκαλώντας μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.


Η Daily Mail μεταδίδει εικόνες με ενοίκους υψηλότερων ορόφων να φτιάχνουν αυτοσχέδια σκοινιά με σεντόνια προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στο έδαφος.

 

foto sentonia 1

 

Πάντως για την ώρα τα αιτία που προκάλεσαν την φωτιά παραμένουν άγνωστα.

 

Ομάδα κατοίκων είχε προειδοποιήσει για ελαττωματική καλωδίωση


Αν και τα αιτία που προκάλεσαν την φωτιά παραμένουν άγνωστα, ωστόσο όπως έγινε γνωστό ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

 

"Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο...θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO", αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 14 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.