ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρκαγιά-Λονδίνο: Στους δώδεκα οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, παραμένουν εκατοντάδες αγνοούμενοι

09:50 - 15 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Πυρκαγιά-Λονδίνο: Στους δώδεκα οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, παραμένουν εκατοντάδες αγνοούμενοι
Τουλάχιστον δώδεκα είναι οι νεκροί από τη χθεσινή πυρκαγιά στον 24όροφο Πύργος Γκρένφελ στο Λονδίνο, με τις αρχές να αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς δεν αναμένεται να βρεθούν άλλοι επιζώντες, αλλά οι αγνοούμενοι παραμένουν πολλοί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες, παρότι η φωτιά ξεκίνησε στον δεύτερο όροφο, το κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες μέσα σε 15 μόλις λεπτά, κάτι που πιθανόν οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτηρίου το 2016.

Σύμφωνα με τη Scotland Yard, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανέβει σημαντικά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός ανθρώπου που βοηθά στο έργο της διάσωσης, ο οποίος υποστήριξε ότι κανείς από τους ενοίκους των τελευταίων τριών ορόφων δεν κατάφερε να επιζήσει. «Έχουμε μια λίστα με αγνοούμενους. Είναι τόσοι πολλοί. Μπορεί και πάνω από 50, πιθανόν εκατοντάδες» είπε, σύμφωνα με την Daily Mail.

 

Όσοι κατάφεραν να σωθούν λένε ότι έζησαν μια «κόλαση», με τους ανθρώπους μέσα στο κτίριο να ουρλιάζουν και να ζητούν βοήθεια, ενώ συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που μιλούν για μητέρες που έριχναν τα παιδιά τους από το κτίριο για τα σώσουν.

 

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η κατάσβεση της φωτιάς και η καταμέτρηση των ανθρώπινων απωλειών μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες, ενώ πάνω από 200 πυροσβέστες και δεκάδες οχήματα επιχειρούν στο σημείο.

 

Όπως δήλωσε ένας υπεύθυνος, κανείς από τους κατοίκους των τριών τελευταίων ορόφων δεν κατάφερε να γλιτώσει, καθώς άπαντες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες και δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

 

Στο μεταξύ, όπως είναι φυσικό, γύρω από το κτίριο επικρατούσε αγωνία, με εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι αγνοουμένων να συγκεντρώνονται, περιμένοντας ενημέρωση από τους αρμοδίους.

 

pyrgos

 

Πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά;

 

Σύμφωνα με αναφορές στα βρετανικά ΜΜΕ, η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα στο κτίριο λόγω του πάνελ από αλουμίνιο που έχει έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτηρίων. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την κάλυψη μεγάλων κτηρίων όπως ο Πύργος Γκρένφελ.

 

Ωστόσο το υλικό αυτό έχει κριθεί υπεύθυνο για μια μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτήριο στη Μελβούρνη το Νοέμβριο του 2014 όταν ξέσπασε πυρκαγιά από αναμένο τσιγάρο σε ογδόο όροφο με τις φλόγες να φτάνουν μέσα σε 11 λεπτά στον 21ο όροφο του κτηρίου Λακρός.

 

Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν για φωτιές σε κτήρια που έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια επένδυση σε Γαλλία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

pyrgos4

 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων


Η Χάναν Ουαχάμπι διασώθηκε από την φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower, εξακολουθεί να μην έχει νέα του αδελφού της και της οικογένειάς του. «Την τελευταία φορά που τους είδα, κουνούσαν τα χέρια τους από το παράθυρο».Η 39χρονη έμενε στον 9ο όροφο του κτιρίου των εργατικών κατοικιών.

 

Ξύπνησε στη 01.00 τη νύκτα από τον καπνό. «Είδα τις στάχτες να μπαίνουν από το παράθυρο του σαλονιού που ήταν ανοικτό. Κοίταξα έξω και είδα τις φλόγες να ανεβαίνουν μέχρι το παράθυρο. Το έκλεισα γρήγορα και βγήκα». Σώθηκε μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της. Αλλά ανησυχούσε πολύ για τον αδελφό της , την σύζυγο και τα δύο παιδιά τους που μένουν εδώ και 16 χρόνια στον 21ο όροφο του κτιρίου. «Τηλεφώνησα στον αδελφό μου μόλις βγήκα για να μάθω αν είναι καλά. Η φωτιά δεν είχε ακόμη φθάσει στο επάνω τμήμα του κτιρίου. Μου είπε ότι θα κατέβαιναν. Αλλά θυμήθηκε και μου είπε ότι υπήρχε πολύς καπνός». «Την τελευταία φορά που τον είδα, κουνούσε τα χέρια από το παράθυρο με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Μετά μίλησα με την γυναίκα του, όταν εκείνος μιλούσε με τους πυροσβέστες. Ηταν στις 02.00. Από τότε δεν έχω νέα και το τηλέφωνο έχει κοπεί», λέει.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:24 - 15 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.