ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πιο σύντομο (ευρωπαϊκό) ανέκδοτο: «Διαφάνεια στη δράση των …λόμπυ»

13:30 - 23 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Το πιο σύντομο (ευρωπαϊκό) ανέκδοτο: «Διαφάνεια στη δράση των …λόμπυ»
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο Νίκη του «λαού» και των υπέρμαχων της διαφάνειας καταγράφθηκε στο ενεργητικό του Ευρωκοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων του οποίου, έδωσε, μετά από κάποιο «ζόρι» είναι η αλήθεια, το πράσινο φώς για να ξεκινήσουν οι ….διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, για την εξασφάλιση περισσότερης διαφάνειας στην δράση των … «λόμπυ».

 Διαπραγματεύσεις, άγνωστης χρονικής διάρκειας και αποτελέσματος, την ώρα που εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες, περίπου 20.000 λομπίστες πληρώνονται για να δίνουν χρήσιμες (?) συμβουλές στους ευρωβουλευτές και 4.000 από αυτούς να διαθέτουν μόνιμο πάσο ελεύθερης εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

…και την ώρα βέβαια, που είναι γνωστό στους παροικούντες των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, ότι  αυτοί οι λομπίστες στην πραγματικότητα προτείνουν νομοθεσίες που κατά κανόνα υιοθετούνται από τους πολιτικούς.

 

Δεν είναι καθόλου άσχημο να ελπίζεται ότι, με την νέα Συμφωνία, όταν και όποτε αυτή προκύψει, θα εξασφαλισθεί διαφάνεια στο έργο των εκπροσώπων συμφερόντων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

 

Όπως δεν είναι καθόλου άσχημο να ελπίζεται ότι, σύντομα, θα φτιαχτεί ένα Μητρώο Διαφάνειας, μέσω του οποίου το ευρωπαϊκό «πόπολο» θα πληροφορείται ε φ ε ξ ή ς, τι ακριβώς κάνουν αυτοί οι λομπίστες, ποιους ευρωβουλευτές επηρεάζουν και ενδεχομένως χρηματίζουν, για την προώθηση νομοθεσιών ευνοϊκών για τα συμφέροντα τους.

 

Μόνο που στην απόφαση της, η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, δεν δίνει κάποια δυνατότητα να πληροφορηθεί το ευρωπαϊκό «πόπολο», για το ποια ήταν η συμμετοχή των λόμπυ τα π ρ ο η γ ο ύ μ ε ν α χρόνια και το πώς αυτή η «συμμετοχή» τους διαμόρφωσε νόμους και οδηγίες που καθορίζουν σήμερα την ζωή του.

 

Πολύ γενικόλογοι είναι, ωστόσο, οι στόχοι των διαπραγματεύσεων που καθορίζει η εν λόγω απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, για τον καθορισμό και την υλοποίηση των οποίων προβλέπεται ότι δεν φθάνει μία….δεκαετία.

 

Για του λόγου το αληθές, η Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής προτείνει:

 

  • Να διαμορφωθεί μία νέα νομοθεσία, που θα είναι δεσμευτική για τους λομπίστες (σ.σ τι θα γίνει αν αυτή δεν γίνει αποδεκτή από τους ίδιους δεν διευκρινίζεται)

  • Να εξασφαλισθεί (με ποιόν τρόπο δεν διευκρινίζεται) ο σεβασμός της ανεξαρτησίας των ευρωβουλευτών στις αποφάσεις τους.

  • Να διευρυνθεί ο ορισμός του τι σημαίνει «άσκηση πίεσης» από τα λόμπυ στους ευρωβουλευτές και να καθορισθούν με σαφήνεια οι εξαιρέσεις.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά και να καταστούν εφαρμόσιμα σε πρακτικό επίπεδο, τα λόμπυ θα εξακολουθήσουν το θεάρεστο έργο τους, σε «πείσμα» της διαφάνειας και των «καλών προθέσεων» της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.