ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσικές τράπεζες, γερμανικές και πετρελαϊκές εταιρείες χτύπησε η κυβερνοεπίθεση

20:45 - 27 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Ρωσικές τράπεζες, γερμανικές και πετρελαϊκές εταιρείες χτύπησε η κυβερνοεπίθεση
Πετρελαϊκές εταιρείες, ρωσικές τράπεζες και γερμανικές εταιρείες υπέστησαν σήμερα ζημιές από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η εταιρεία Group-IB η οποία ασχολείται με την αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων και την διερεύνηση τους, ανακοίνωσε ότι επιθέσεις με τον ιό Petya δέχθηκαν εκτός από τις πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Basneft, οι εταιρείες Mars, Nivea και Mondelez International (παράγει τη σοκολάτα Alpen Gold).

 

Στους πληγέντες ανήκουν και γερμανικές εταιρείες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου BSI, καλώντας όσους έχουν πληγεί να ενημερώσουν τις αρχές.

 

Η υπηρεσία δεν κατονόμασε τις εταιρείες που δέχτηκαν επίθεση. Νωρίτερα όμως η γερμανική υπηρεσία ταχυδρομείου Deutsche Post ανέφερε ότι επηρεάστηκαν συστήματά της στην Ουκρανία.

 

Ο πρόεδρος της BSI, ο Άρνε Σένμπομ, είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις για τις επιθέσεις αυτές χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα ο ιός Petya ο οποίος εκμεταλλεύεται τις ίδιες αδυναμίες των συστημάτων με το λυτρισμικό WannaCry που μόλυνε χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλον τον κόσμο τον Μάιο.

 

Η BSI κάλεσε τις εταιρείες να αναφέρουν στις αρχές όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν με την ασφάλειά τους και να αρνηθούν να καταβάλουν λύτρα στους δράστες. Απηύθυνε επίσης και πάλι έκκληση στις εταιρείες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους κινδύνους και να επενδύσουν τώρα σε μέτρα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

 

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, κυβερνοεπιθέσεις υπέστησαν σήμερα και ρωσικές τράπεζες.

 

Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Τράπεζας της Ρωσίας, "δεν παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες στα συστήματα των τραπεζών και στα σημεία εξυπηρέτησης των πελατών". Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι στην παρούσα φάση το αρμόδιο Κέντρο για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (FinCERT) της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας συνεργάζεται με τις υπόλοιπες τράπεζες για την εξάλειψη των συνεπειών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις.

 

Τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών Sberbank και Alpha Bank λειτουργούν κανονικά, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Tass εκπρόσωποι των εν λόγω τραπεζών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.