ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης:«Περίσσεψαν» τα ευχολόγια για πάταξη της διαφθοράς στην πολιτική!

12:07 - 28 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης:«Περίσσεψαν» τα ευχολόγια για πάταξη της διαφθοράς στην πολιτική!
Απογοήτευση προκάλεσαν, στους παρακολουθούντες τα δρώμενα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην «δραστήρια» Κοινοβουλευτική του Συνέλευση, τόσον η συζήτηση που έγινε χθες όσον και το ψήφισμα που εγκρίθηκε, για την ενίσχυση της ακεραιότητας στα πεπραγμένα κυβερνήσεων και βουλευτών και για την πάταξη της διαφθοράς στην πολιτική.

Μία εντελώς ανούσια συζήτηση, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα κρούσματα διαφθοράς σε κυβερνήσεις των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και βέβαια, χωρίς ονόματα εμπλεκομένων κυβερνήσεων και πολιτικών και υπολογισμό του συνολικού κόστους της διαφθοράς στην πολιτική και στο αδαώς κατευθυνόμενο  πόπολο.

 

Κι ένα Ψήφισμα, γενικόλογο, γεμάτο από «εκκλήσεις» σε κυβερνήσεις, να ενισχύσουν τον αγώνα τους (σ.σ ?) για την πάταξη της διαφθοράς και για την προώθηση της διαφάνειας σ όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

 

Την ώρα που, σε ΟΛΕΣ οι πρόσφατες εκθέσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), για την πλειοψηφία των κρατών-μελών του Οργανισμού, έχει υπογραμμισθεί ιδιαίτερα ότι, οι κεντρικές εστίες διαφθοράς στις ευρωπαϊκές χώρες, εντοπίζονται στις τάξεις βουλευτών, πολιτικών, δικαστών και εισαγγελέων.

 

…και την ώρα που η ίδια η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε να συστήσει Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, για να διερευνήσει τις καταγγελίες (που κάνουν τον γύρο της Ευρώπης) περί εμπλοκής σε σοβαρά κρούσματα διαφθοράς, πρώην και νυν βουλευτών-μελών της.

 

Εγκρίνοντας, λοιπόν, κατόπιν της άγονης αυτής συζήτησης, την έκθεση του Ιταλού Σοσιαλιστή βουλευτή  Michele Nicoletti, η Συνέλευση κάλεσε (sic) τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την καταπολέμηση της διαφθοράς προωθώντας την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή σε όλα τα επίπεδα, ιδίως με τη θέσπιση ορθών κανόνων για τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων, των εσόδων και των οικονομικών και άλλων συμφερόντων των πολιτικών και βουλευτών, καθιστώντας τέτοιες δηλώσεις εύκολα προσβάσιμες στο κοινό, δημιουργώντας ανεξάρτητα εποπτικά όργανα και ρυθμίζοντας τις δραστηριότητες άσκησης πίεσης.

 

«Ομορφες κουβέντες», ειδικά όταν απευθύνονται σε κυβερνήσεις που- για τους ίδιους που τις υποστήριξαν- είναι υπόλογες για συμμετοχή ή συγκάλυψη σοβαρών κρουσμάτων διαφθοράς στις χώρες τους.

 

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.