ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Μηδενική πρόοδος στην Ελβετία, όπου αλωνίζει ύποπτα ο Άιντε

12:57 - 04 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Μηδενική πρόοδος στην Ελβετία, όπου αλωνίζει ύποπτα ο Άιντε
Αγεφύρωτες παραμένουν οι θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών στις συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα, όπως διαπιστώνεται μετά και την περιβόητη κατάθεση εγγράφων.

Κι αν κάτι αποδίδει πιστά το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η Τουρκία την διαπραγμάτευση, είναι η δήλωση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος εξερχόμενος χθες από την αίθουσα των συνομιλιών περιορίστηκε να σημειώσει λακωνικά: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω, πως ήταν όπως θα θέλαμε».

Το ίδιο αρνητικό κλίμα το οποίο καλλιεργεί η τουρκική πλευρά-είναι ενδεικτικό ότι το έγγραφο που κατέθεσε, σύμφωνα με τα λίγα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, εκτείνεται σε μόλις μισή σελίδα…- αναδύει και η στάση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Όταν ο Νίκος Κοτζιάς ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία των συναντήσεων, απάντησε πως θα πρέπει να σκεφτεί αν πρέπει να πει ο,τιδήποτε…

Οι συνομιλίες συνεχίζονται από το πρωί της Τρίτης με τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί επί των προτάσεων για την εσωτερική πτυχή του προβλήματος. Και από το μεσημέρι, παρουσία όλων των πλευρών, άρχισε η Διάσκεψη για τα μείζονα θέματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραστεί στην διαδικασία από την προσεχή Πέμπτη και ο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η γενική εκτίμηση πάντως είναι ότι η τουρκική αντιπροσωπεία, έχοντας περιορισμένα πλαίσια κινήσεων, αποτελεί το αδρανές μέρος της διαπραγμάτευσης, στην οποία προσέρχεται με στόχο να αποσπάσει όσα γίνεται περισσότερο, έναντι των μικρότερων δυνατών παραχωρήσεων.

Κοινή διαπίστωση επίσης είναι ότι σε ατμόσφαιρα έντονων παρασκηνιακών πιέσεων προς την πλευρά Λευκωσίας- Αθηνών, καταγράφονται κινήσεις που αποσκοπούν να μεταθέσουν το βάρος της πιθανής και διακριτής ήδη αποτυχίας στην Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο παιχνίδι αυτό διαπρέπει και πάλι ο ειδικός σύμβουλος του κ. Γκουτέρες, ο μεροληπτικά υπερκινητικός και μονίμως εκτός ορίων του ρόλου του, Έσπεν Μπαρθ Άιντε στον οποίον καταλογίζεται διαρροή προς το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο να σημειωθεί, δεν παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις(!), σύμφωνα με την οποία οι θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι ασύμβατες με το πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει τα Ηνωμένα Έθνη…

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.