ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο μπλόκαρε τις συχνότητες τουρκικών μαχητικών στην Κυπριακή ΑΟΖ

12:19 - 17 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
Σε απόσταση αναπνοής από τη γεώτρηση που πραγματοποιεί στην κυπριακή ΑΟΖ το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» έπλευσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W.Bush», κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών τα οποία πετούσαν κοντά στο γεωτρύπανο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, αυτό δείχνει πως οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για είδος και το εύρος μιας πιθανής τουρκικής αντίδρασης στις εξελίξεις. Σημειώνεται πως το αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά του σκάφη βρισκονταν νότια του Οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ ήδη από μια εβδομάδα πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις.

Σημειώνεται πως και από γαλλικής πλευράς απεστάλη μια ολοκληρωμένη ομάδα επιφανείας, με φρεγάτες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου («Chevalier Paul» και «Languedoc»), ενώ λίγο νωρίτερα (8-11 Ιουλίου) το γαλλικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε στην περιοχή κοινή άσκηση με την Αίγυπτο με την ονομασία «Cleopatra ’17».

Από ελληνικής πλευράς πραγματοποιήθηκε μια μικρή άσκηση έρευνας και διάσωσης ανάμεσα σε κανονιοφόρο που επέστρεφε από τα ανοικτά του Λιβάνου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αποστολή του ΟΗΕ με κυπριακά πλωτά μέσα. Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και μια ισραηλινή κορβέτα.

 
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.