ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε: Το 2015 σχεδόν όλοι οι ΥΠΟΙΚ συμφωνούσαν σε Grexit

15:23 - 24 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
Σόιμπλε: Το 2015 σχεδόν όλοι οι ΥΠΟΙΚ συμφωνούσαν σε Grexit
Το καλοκαίρι του 2015 "σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφωνούσαν ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήμουν σύμφωνος και με τον κ. Gabriel επίσης, προτού φύγω για τις Βρυξέλλες". Αυτό αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαμάχη για το πρόγραμμα της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2015 ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της τελευταίας τετραετίας για το Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

 

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν η Ελλάδα έπρεπε να κλείσει τις τράπεζές της. "Εκείνη την ημέρα έπρεπε να πάρουμε μια τελική απόφαση, συνομίλησα με την Καγκελάριο στο τηλέφωνο περίπου 12 φορές", δήλωσε.

 

Σχετικά με το εάν ο Σοσιαλδημοκράτης Sigmar Gabriel ήθελε και αυτός Grexit, ο Schauble απάντησε "είπε (ο Gabriel), ασφαλώς, ο Schaeuble έχει δίκιο στο εσωτερικό. Μόνο αργότερα, έδειξε το αντίθετο. Στο τέλος, η Merkel έπρεπε να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά. Έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στη συνολική ευθύνη έναντι της Ευρώπης. Εκ των υστέρων, μπορεί κανείς να δικαιωθεί με το αποτέλεσμα. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι σε καλό δρόμο".

 

Σχετικά με το προσφυγικό, ο Schaeuble δήλωσε πως ο κίνδυνος εκείνη την περίοδο ήταν πως η Ευρώπη επρόκειτο να καταρρεύσει. "Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι σήμερα ότι έχουμε επιδείξει μια πολύ βοηθητική στάση και ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ένταξη. Ωστόσο το θέμα των προσφύγων θα μας απασχολήσει για αρκετό διάστημα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο".

 

Αναφορικά με την ένταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, ο Schaeuble τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θέτει σε κίνδυνο τις μακροχρόνιες σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία.

 

"Θέτει σε κίνδυνο μια εταιρική σχέση αιώνων", τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

 

"Είναι δραματικό, καθώς πραγματικά υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν, όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκβιάζουν", πρόσθεσε.

 

Οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί μετά τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές έξι ακτιβιστών, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και ενός Γερμανού, στο πλαίσιο των ευρύτερων διώξεων που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.