ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, δυσαρέσκεια εκφράζει το Κρεμλίνο

16:44 - 26 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, δυσαρέσκεια εκφράζει το Κρεμλίνο
Νέες κυρώσεις εισηγούνται οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, με την τελευταία να κάνει λόγο για μια εξαιρετικά “μη φιλική ενέργεια" και "λυπηρή είδηση", ειδικά μετά τις θετικές εξελίξεις στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες κατόπιν της "προσεκτικής ανάλυσης" του νομοσχεδίου που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε η Μόσχα να διατυπώση την απάντησή της.

 

"Δεδομένου ότι πρόκειται για νομοσχέδιο, δεν θα εκφράσουμε προς το παρόν γνώμη", αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενώ έσπευσε προσθέσει ότι "Ας περιμένουμε να γίνει νόμος, δηλαδή να εγκριθεί από τη Γερουσία και να το επικυρώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ”.

 

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων υπογράμμισε πως "Σε κάθε περίπτωση, η στάση μας απέναντι σ' αυτό θα διατυπωθεί μετά από προσεκτική ανάλυση και την απόφαση θα λάβει αναμφίβολα ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος Πούτιν".

 

Συμπήρωνει μάλιστα ότι "Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να πούμε ότι η είδηση είναι πολύ λυπηρή, σε ό,τι αφορά τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και την προοπτική ανάπτυξή τους και όχι λιγότερο απογοητευτική σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις".

 

"Ο Ρώσος πρόεδρος λαμβάνει τις αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και θα σας ενημερώσουμε εάν και πότε θα ληφθούν αυτές. Όλες οι άλλες δηλώσεις είναι κατανοητές. Μιλάμε για εξαιρετικά μη φιλικές εκδηλώσεις, για αυτό και η αντίδραση είναι προφανής" είπε σχολιάζοντας την πρόταση

Ρώσων κοινοβουλευτικών για την επιβολή αντίστοιχων κυρώσεων σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς το συνέπεια του γεγονότος ότι η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ. Επιπλέον δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "Κατά μία έννοια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δρέπει τους καρπούς του να ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια", είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24. "Γύρισε μπούμερανγκ στο κατώφλι της Ευρώπης".

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία (419 υπέρ έναντι 3 κατά) το νομοσχέδιο που επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Μόσχας. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, στη ναυτιλία, τους τομείς των εξορύξεων και των πληροφοριών ενώ επιβάλει επίσης περιορισμούς στις συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.