ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκθεση της Bundesbank: Ανατρέπει τα δεδομένα στη γερμανική πολιτική σκηνή

14:59 - 31 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
Έκθεση της Bundesbank: Ανατρέπει τα δεδομένα στη γερμανική πολιτική σκηνή
Ανατροπή των δεδομένων στην γερμανική οικονομική και πολιτική σκηνή έφερε σε μεγάλο βαθμό η έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της χώρας, Bundesbank, σύμφωνα με την οποία η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ευνόησε σε υπερβολικό βαθμό τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η Γερμανία εξοικονόμησε σε τόκους 250 δισ. ευρώ, ανατρέποντας τα επιχειρήματα όσων Γερμανών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων υποστήριζαν ότι τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων στερούν εισόδημα από τους Γερμανούς καταθέτες.

 

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο κ. Ντράγκι, η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τόνωσε την ανάπτυξη και ενίσχυσε τον πληθωρισμό και, εν πάση περιπτώσει, οι Γερμανοί δεν είναι μόνο καταθέτες αλλά και δανειολήπτες.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, η επεκτατική νομισματική πολιτική μείωσε το μέσο κόστος δανεισμού των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και δημοτικών κυβερνήσεων της Γερμανίας από 4% το 2007 στο 2% το 2016.

 

Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με την κριτική που ασκούν μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, τα μέτρα της ΕΚΤ μείωσαν κατά 240 δισ. ευρώ τους τόκους που πληρώνουν οι γερμανικές αρχές την τελευταία δεκαετία.

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των FT, η έρευνα της Bundesbank εντάσσεται στο πλαίσιο της «περιρρέουσας» φημολογίας ότι ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, έχει εκφράσει την επιθυμία να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ το 2019.

 

Συνεπώς, ο κ. Βάιντμαν διατηρεί πλέον θετικότερη στάση απέναντι στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι οι Γερμανοί δεν είναι μόνον «αποταμιευτές» αλλά και «φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων», που έχουν επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη.

 

Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων δεν είναι ευνοϊκή βέβαια μόνο για τη Γερμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, τα κράτη-μέλη έχουν εξοικονομήσει 1 τρισ. δολ. σε κόστος εξυπηρέτησης χρέους από το 2008. Η Ιταλία, που θεωρείται η τρίτη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος, εξοικονόμησε σε τόκους περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ. Ακολουθούν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία, η οποία εξοικονόμησε περίπου 8% του ΑΕΠ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.