ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg:Έρχεται η πρώτη αύξηση επιτοκίων στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα;

15:22 - 31 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
Bloomberg:Έρχεται η πρώτη αύξηση επιτοκίων στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα;
Η Τσεχία μπορεί να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα συσφίξει τη νομισματική της πολιτική ακόμα και μέσα σ' αυτή την εβδομάδα, έπειτα από χρόνια διατήρησης χαμηλών επιτοκίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, 11 από τους 21 αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του πρακτορείου την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας πιθανότατα θα προχωρήσει στις 3 Αυγούστου σε αύξηση του επιτοκίου κατά 0.25% από το ιστορικό χαμηλό του 0.5%. Οι υπόλοιποι μετέχοντες στη δημοσκόπηση δεν περιμένουν κάποια μεταβολή πολιτικής αυτή την εβδομάδα.

 

Όπως παρατηρεί το πρακτορείο, εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίου τα τελευταία εννέα τουλάχιστον χρόνια, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της κορώνας , την ώρα που οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες τηρούν αμετάβλητη την πολιτική τους και η ΕΚΤ μεταθέτει για αργότερα την σταδιακή απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την ευρωζώνη μέχρι και την Ουγγαρία περιμένουν κι άλλες ενδείξεις πως οι οικονομίες τους ανακάμπτουν από την τελευταία κρίση, η κατάσταση στην Τσεχία είναι διαφορετική: η χώρα εμφανίζει την χαμηλότερη ανεργία ανάμεσα στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, ενώ ο πληθωρισμός της κινείται πάνω από τον στόχο του 2%.

 

"Ο πληθωρισμός στην Τσεχία κινείται πάνω από τον στόχο, γεγονός που σε συνδυασμό με τις σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας δείχνουν πως η οικονομία λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της, βασική ένδειξη για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική”, σχολίασε ο Radomir Jac, επικεφαλής οικονομολόγος της Generali Investments CEE στη Πράγα που βλέπει αύξηση επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο ίδιος "Εκτιμώ πως η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας θα αυξήσει προσεκτικά τα επιτόκια, κάνοντας μικρά βήματα με μεγάλες παύσεις στο ενδιάμεσο, έως ότου ξεκινήσει η νομισματική σύσφιξη στην ευρωζώνη”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.