ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σλοβενία: «Θέλει δουλειά πολλή» στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος!

11:58 - 03 Αυγ 2017 | Ειδήσεις
Σλοβενία: «Θέλει δουλειά πολλή» στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος!
Σε έκθεσή της, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL), διαπιστώνει πως «υπολείπονται πολλά» στην Σλοβενία, για να γίνει αποτελεσματική στο κυνήγι του βρώμικου χρήματος.

Μπορεί, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο αριθμός των ερευνών που διεξάγονται, για τον εντοπισμό κρουσμάτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να έχει αυξηθεί στη Σλοβενία από την τελευταία αξιολόγηση το 2010, αλλά εξακολουθεί να μην είναι ανάλογος του αριθμού των καταδικαστικών αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί εναντίον εκείνων που προσπορίζουν έσοδα, από εγκληματικές πράξεις, όπως η φοροδιαφυγή, η απάτη και το εμπόριο ναρκωτικών.

Απαιτούνται περισσότερες και αποτελεσματικές έρευνες, τονίζουν οι εμπειρογνώμονες και υπογραμμίζουν ότι:

-Μπορεί οι τράπεζες στη Σλοβενία, να έχουν μια καλή αντίληψη για τους κύριους τομεακούς κινδύνους, από την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση τους να είναι σε μεγάλο βαθμό επαρκή αλλά δεν είναι επαρκής και αποτελεσματική η δράση άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα.

-Διευκολύνσεις, είτε λόγω άγνοιας είτε επί τούτου, παρέχονται στα κυκλώματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και εταιρίες παροχής υπηρεσιών.

- Τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές της Σλοβενίας, για να εξασφαλίσουν διαφάνεια στο «whoiswho» των νομικών προσώπων, αποδείχθηκαν ανεπαρκή, για να φρενάρουν την δημιουργία εταιριών για παράνομους σκοπούς.

-Υπάρχουν ακόμη περιορισμοί στην ποινικοποίηση εγκλημάτων που σχετίζονται με την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:04 - 03 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.