ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τραμπ δρέπει τις...δάφνες Ομπάμα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

11:59 - 05 Αυγ 2017 | Ειδήσεις
Ο Τραμπ δρέπει τις...δάφνες Ομπάμα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ
Η βελτίωση της απασχόλησης αναδεικνύεται σε βασικό χαρτί για τον Donald Trump έξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας. Ίσως μάλιστα να είναι το μοναδικό πεδίο πέρα από τη Wall Street που τα πράγματα πάνε καλά για τον αμερικανό πρόεδρο. έχει ένα μεγάλο πράγμα που πηγαίνει γι 'αυτόν: μια ισχυρή αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή και αρθογράφο του Yahoo Finance Rick Newman «οι εργοδότες πρόσθεσαν 209.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε ένα αξιοσημείωτα χαμηλό 4,3%. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του Trump, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε σχεδόν 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Όπως αναφέρει ο R. Newman «είναι αυτονόητο ότι το Trump κληρονόμησε μια βελτιωμένη οικονομία από τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα. Οι βασικοί παράγοντες, όπως τα ισχυρά εταιρικά κέρδη, τα χαμηλά επιτόκια και η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, εξηγούν τα περισσότερα από τα κέρδη στην απασχόληση, κι όχι τόσο οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Trump Αλλά κάθε πρόεδρος κληρονομεί πολιτικές του προκατόχου του  και τελικά είτε πιστώνεται κέρδη είτε ζημιές χωρίς να φταίει ή να το αξίζει πάντα». Επίσης ο αρθογράφος προσθέτει:

«Τόσο για τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας όσο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η διοίκηση Trump κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση από τις διοικήσεις των επτά προέδρων. Η αύξηση της απασχόλησης ήταν μόνο ελαφρώς ισχυρότερη κατά τους πρώτους έξι μήνες του Bill Clinton, το 1993. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του Jimmy Carter, το 1977, οι εργοδότες πρόσθεσαν 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, έναν τεράστιο αριθμό ακόμη πιο εντυπωσιακό δεδομένου ότι ο συνολικός πληθυσμός των ΗΠΑ ήταν περίπου κατά το ένα τρίτο μικρότερος τότε.

Ο Κάρτερ και η Κλίντον ήταν και οι δύο τυχεροί λόγω ενός επιχειρηματικού κύκλου πάνω στον οποίο δεν είχαν κανέναν έλεγχο. Μια μικρή περίοδος ύφεσης έληξε το 1975, με ένα μικρό πισωγύρισμα πάλι από τη στιγμή που ο Carter ανέλαβε καθήκοντα το 1977. Η οκτάμηνη ύφεση από το 1990 έως το 1991 ήταν αρκετά ισχυρή για να καταστρέψει την υποψηφιότητα του George H. W. Bush για δεύτερη θητεία, αλλά η ανάκαμψη που άρχισε το 1991 ήταν σε πλήρη εξέλιξη από τη στιγμή που η Κλίντον ανέλαβε καθήκοντα.

Η προεδρία του Carter δεν τελείωσε πάντως καλά. Μία σύντομη ύφεση ξεκίνησε στις αρχές του 1980, συμβάλλοντας στην ήττα  του Carter. Η άνοδος της απασχόλησης ήταν κατά μέσο όρο 325.000 θέσεις εργασίας ανά μήνα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του γραφείου του Carter, αλλά έπεσε στις 13.000 θέσεις ανά μήνα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Η περίοδος του Κλίντον ήταν  χωρίς ύφεση της και με έντονη και σταθερή αύξηση της απασχόλησης.

Σε σχέση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο εξάμηνο ο Μπαράκ Ομπάμα  βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση, χωρίς βέβαια να φταίει. Ο Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα στη μέση της χειρότερης ύφεσης σε 70 χρόνια, με την οικονομία να χάσει 4,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κατά τους πρώτους 12 μήνες της θητείας του. Η αύξηση της απασχόλησης δεν πέρασε σε θετικό έδαφος μέχρι το τέταρτο έτος του Ομπάμα, κάτι που έπαιξε ρόλο για την επανεκλογή του. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης θητείας του , οι εργοδότες πρόσθεταν κατά μέσο όρο 213.000 νέες θέσεις εργασίας ανά μήνα, δημιουργώντας τη δυναμική που απολαμβάνει τώρα το Trump.»

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.