ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καναδάς:Η ανεργία μειώνεται με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης

20:58 - 05 Αυγ 2017 | Ειδήσεις
Καναδάς:Η ανεργία μειώνεται με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης
Ισχυροποιείται η οικονομία του Καναδά, ενώ χαμόγελα σκορπά στους οικονομικούς αναλυτές η ενθαρρυντική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα στο θέμα της εργασιακής απασχόλησης, με την ανεργία συνεχώς να μειώνεται και να αυξάνεται η πλήρη απασχόληση.

Οι στατιστικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες, έχουν δημιουργηθεί 354.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στη χώρα.

Επιπλέον, όπως σημειώνει το greekpost.ca, οι στατιστικές έδειξαν ότι, για πρώτη φορά, μετά τα χρόνια της ύφεσης του 2008, ο Καναδάς, διαθέτει πλέον το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας.

Πρόκειται για μία μείωση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, σε 6,3% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε ο αριθμός των Καναδών  που αναζητούσαν θέσεις εργασίας!

Γεγονός που αποδεικνύει ότι το εργασιακό τοπίο στην χώρα παραμένει σταθερό, με τους πολίτες να είναι λιγότερο αγχωμένοι για ανεύρεση απασχόλησης, γνωρίζοντας ότι έχουν θετική πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Εξάλλου, αυτή τη θέση επιβεβαιώνει και ο οικονομολόγος της TD, Brian DePratto, ο οποίος ανέφερε ότι η μείωση του ποσοστού ανεργίας "οδήγησε λιγότερους καναδούς να  ψάξουν για δουλειά"

Σύμφωνα με την StatsCan, δημιουργήθηκαν 10.900 καθαρές νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο.

Ο αναλυτής της αγοράς για την «CMC Markets», Colin Cieszynski λέει ότι «ο Καναδάς είχε πρόσφατα "πολύ ωραία και σταθερή αύξηση της απασχόλησης", αφού δημιουργήθηκαν 45.300 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο και 54.500 τον Μάιο!»

"Δεν μπορείτε να διατηρήσετε για πάντα 40 έως 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας", εξήγησε, λέγοντας ότι το πιο εντυπωσιακό εύρημα για τις νέες θέσεις εργασίας για τον μήνα, είναι η αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Η απασχόληση στο Οντάριο και στη Μανιτόμπα αυξήθηκε κατά 26.000 και 4.800, νέες θέσεις αντίστοιχα.

Ο αναλυτής Colin Cieszynski  σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην  αύξηση της μεταποιητικής βιομηχανίας σε αυτές τις περιοχές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε κατά 14.000 τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα ευρήματα του StatsCan».

Ομως, η έκθεση δεν ήταν θετική για ολόκληρη τη χώρα.

Η Αλμπέρτα έχασε 14.000 θέσεις εργασίας, η Newfoundland και το Labrador μείωσαν 5.300 θέσεις και το νησί του Prince Edward είχε μείωση κατά 1.000 θέσεις.

Ναι μεν μειώθηκε η ανεργία αλλά αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα

Η καναδική οικονομία παρουσιάζει  δύο όψεις. Η θετική αφορά τη βελτίωση της οικονομίας της με την μείωση της ανεργίας και η αρνητική όψη αφορά την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.

Κακά νέα: Αυξάνεται το εμπορικό έλλειμμα του Καναδά

Σκεπτικοί είναι οι οικονομολόγοι στον Καναδά, με αφορμή την ανησυχητική πορεία που παρουσιάζει το εμπορικό έλλειμμα στον Καναδά.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε σε 3,6 δισ. δολάρια τον Ιούνιο από 1,6 δισ. δολάρια που ήταν το Μάιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του Καναδά.

Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για καναδικές εξαγωγές είναι χαμηλότερη από τις εισαγωγές.

Οι ειδικοί το αποδίδουν αυτό στις χαμηλότερες εξαγωγές ακατέργαστου χρυσού και ενεργειακών προϊόντων.

Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 4,5%, περιορίζοντας το εμπορικό πλεόνασμα του Καναδά σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο.

Είναι το μικρότερο πλεόνασμα που είχε ο Καναδάς, σε σχέση με τιε συναλλαγές του με τις ΗΠΑ, από τον Ιούνιο του 2016.

Σε καλό βηματισμό  το καναδικό δολάριο

Θετική εικόνα για το καναδικό δολάριο έδωσε ο αναλυτής Colin Cieszynski. Όπως είπε, «το δολάριο του Καναδά βρίσκεται κοντά στα  79 σεντς ΗΠΑ για αρκετές ημέρες», ενώ πρόσθεσε ότι η αύξηση των 10 σεντς από τον Μάιο είναι μια "τεράστια κίνηση".

Το  δολάριο  είναι εναρμονισμένο και κατευθύνεται με τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν μειωθεί,ενώ παράλληλα, σημαντική επιρροή στο δολάριο, είχε και η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε η Τράπεζα του Καναδά.

Ο οικονομικός αναλυτής, ανέφερε ότι το δολάριο των ΗΠΑ έχει πέσει, γεγονός που συνέβαλε σε μια σχετικά υψηλότερη απόδοση, ενώ  πρόσθεσε ότι αναμένει από την Τράπεζα του Καναδά να κάνει τις ανάλογες κινήσεις προκειμένου να  τονωθεί το καναδικό δολάριο.

Υπολογίζεται ότι τους επόμενους μήνες, το καναδικό δολάριο θα κυμανθεί  γύρω στα 75 σεντς ΗΠΑ.

Εάν η Τράπεζα του Καναδά το κάνει αυτό, αυτό σημαίνει ότι είναι σίγουροι ότι η οικονομία είναι "αρκετά ισχυρή" για να αντιμετωπίσει την αύξηση, δήλωσε ο Cieszynski.

"Η καναδική οικονομία πάει πολύ, πολύ καλά", σύμφωνα με τον Cieszynski.

Λέει ότι ο Καναδάς έχει προσαρμοστεί σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομία είναι πιο σταθερή συνολικά. Επίσης, επωφελείται από την επιδείνωση της απόδοσης της οικονομίας των Η.Π.Α.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να αυξηθούν δραματικά, αναμένεται να παραμείνουν αρκετά σταθερές σε περίπου 45-55 δολάρια ανά βαρέλι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.